DANAS SE U SRBIJI SLAVI POSEBAN PRAZNIK Obavezno uradite jednu stvar za zdravlje vaših najmlađih

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Simeonu Bogoprimcu.

DANAS SE U SRBIJI SLAVI POSEBAN PRAZNIK Obavezno uradite jednu stvar za zdravlje vaših najmlađih
Shutterstock

 

Smatra se zaštitnikom dece, a njegov praznik danom kada se najmlađima ostvaruju sve želje.

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj. U vreme misirskog cara Ptolemeja Filadelfa izabran je kao jedan od sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada su prevodili proroka Isaiju, došli su do proročanstva: "Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina", on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč "djeva" i zameni je sa rečju "devojka", i tako i prevede na grčki.

Ali u tom trenutku javi se Simeonu anđeo Božji i odvrati ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

Kada je Deva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Devu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje.“

Pošto je video ovo čudo, Simeon je mogao mirno da umre. Prema legendi, imao je 360 godina.

Tu se zadesila i Sveta Ana, koja je i sama prepoznala Isusa i to objavila svima. Ani je tada bilo osamdeset četiri godine, bila je udovica koja je i noću i danju - molitvama i postom, služila Bogu.

Zbog toga je bila udostojena da na Sretenje vidi Gospoda Hrista i da objavi svima koji su čekali spasenje u Jerusalimu da je to očekivani Mesija - Hristos (Lk. 2, 36-38).

Simeon se smatra zaštitnikom dece, pa vernici koji žele mogu da se pomole za zdravlje svojih najmlađih.

MOLITVA ZA MALO DETE

O Gospode silni, pomiluj i spasi! I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Detence je ovo ko plamičak sveće, A bure su svetske i po zvezde strašne; Slabačak se oganj pod pepeo preće A pod Tvoju ruku čovečije duše. Kad se vode dignu i dođu do guše, I plamen se smanji, i oganj ovlaži, O Gospode spasi, smiluj se, ublaži! Tako David prorok Tebi se moljaše Mada on buktinja golema bejaše, A nejako dete u podnožju neba I od zlobne želje bolno se koleba I od zlobne misli zaboli ga glava, Svaki vetrić zlobe njega raslabljava. Ugaslo bi brzo od vetrova burni', Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni. O Gospode, i sad pomiluj i spasi, I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca, Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading