TRAJE UKUPNO 48 DANA Uskoro počinje najduži i najstruži post

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.

TRAJE UKUPNO 48 DANA Uskoro počinje najduži i najstruži post
Shutterstock

 

Pravoslavni vernici ove godine Vaskrs obeležavaju 5. maja, a prethodno se posti sedam nedelja.

Vaskršnji post ove godine počinje 18. marta (ponedeljak) i traje do nedelje 5. maja (zadnji dan posta je subota 4. maj).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.

Ovaj post spada u najstrože postove od sva četiri koliko ih ima tokom godine, kako po načinu ishrane, tako i po dužini trajanja. Ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom posti se na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu.

Ipak, suština posta je mnogo složenija od menija o kome se često polemiše tokom perioda posta.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading