DANAS SLAVIMO SVETOG SERAFIMA SAROVSKOG Smatra se jednim od najvećih ruskih čudotvoraca

10:00

Kultura 0

Vernici danas slave svetog Serafima Sarovskog

DANAS SLAVIMO SVETOG SERAFIMA SAROVSKOG Smatra se jednim od najvećih ruskih čudotvoraca
Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva ovog sveca praznuje kao Prepodobnog Serafima Sarovskog, 15. januara po gregorijanskom kalendaru.

Serafim Sarovski smatra se jednim od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika i čudotvoraca.

Toliko je bio poznat i voljen da je dnevno dolazilo skoro po dve hiljade ljudi na lečenje ili savete, a neki i samo za blagoslov.  Kada ga je ceo svet slavio, on je sebe nazivao ubogi Serafim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NJegove reči, prenete nekom posebnom ljubavlju i prepune neke tihe, životne vlasti, zagrevala su ljudska srca, čak i ona okorela i hladna. Sa velikom ljubavlju lečio je sve duševne i telesne bolesti.

Dana 14. januara 1833. godine starac Serafim je završio svoj život na zemlji, u svojoj običnoj beloj podrasi, klečeći na kolenima na svagdašnjem mestu svojih molitvenih podviga, pred ikonom Božje Matere "Umilenje". Oko vratu mu je visio mali krst sa raspećem, a ruke su mu bile prekrštene na grudima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Komentari(0)

Loading