DANAS SLAVIMO SVETOG SERAFIMA SAROVSKOG Smatra se jednim od najvećih ruskih čudotvoraca

10:00

Kultura 0

Vernici danas slave svetog Serafima Sarovskog

DANAS SLAVIMO SVETOG SERAFIMA SAROVSKOG Smatra se jednim od najvećih ruskih čudotvoraca
Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva ovog sveca praznuje kao Prepodobnog Serafima Sarovskog, 15. januara po gregorijanskom kalendaru.

Serafim Sarovski smatra se jednim od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika i čudotvoraca.

Toliko je bio poznat i voljen da je dnevno dolazilo skoro po dve hiljade ljudi na lečenje ili savete, a neki i samo za blagoslov.  Kada ga je ceo svet slavio, on je sebe nazivao ubogi Serafim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NJegove reči, prenete nekom posebnom ljubavlju i prepune neke tihe, životne vlasti, zagrevala su ljudska srca, čak i ona okorela i hladna. Sa velikom ljubavlju lečio je sve duševne i telesne bolesti.

Dana 14. januara 1833. godine starac Serafim je završio svoj život na zemlji, u svojoj običnoj beloj podrasi, klečeći na kolenima na svagdašnjem mestu svojih molitvenih podviga, pred ikonom Božje Matere "Umilenje". Oko vratu mu je visio mali krst sa raspećem, a ruke su mu bile prekrštene na grudima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading