POKRENUTA JE INICIJATIVA DA I ULICA DOBIJE IME PO IRINEJU Spomenik visok dva i po metra sa likom voljenog patrijarha

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Ispred Saborne crkve u centru Niša biće podignuta statua blaženopočivšeg Irineja

POKRENUTA JE INICIJATIVA DA I ULICA DOBIJE IME PO IRINEJU Spomenik visok dva i po metra sa likom voljenog patrijarha
FOTO:RINA

Ispred Saborne crkve u centru Niša na proleće će biti podignut spomenik posvećen blaženopočivšem patrijarhu Irineju Gavriloviću poreklom iz Vidove kod Čačka.

„Izrada spomenika je već pri kraju, imaće dva i po metra i biće postavljen na postamentu koji će biti visok skoro metar, ispred Saborne crkve u centru Niša, gde je patrijarh Irinej bio vladika u Eparhiji niškoj od 1975. godine. Spomenik je delo vajara Zorana Ivanovića iz Beograda koji je pobedio na konkursu, a projekat finansira Klub privrednika grada Niša i Kopnena vojska Srbije. Priredićemo veliku svečanost posle Vaskrsa, očekujemo da bude prisutan i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsednik Srbije”, rekao je za RINU, Episkop niški Arsenije koji je nasledio tron patrijarha Irineja u Eparhiji niškoj.

U sklopu Muzeja crkvenih starina Eparhije niške postoji deo posvećen srpskom patrijarhu Irineju gde se čuva njegovo žezlo i odora kao uspomena na službovanje Bogu i narodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače, vladika Arsenije pre dve godine pokrenuo je inicijativu da i ulica pored episkopije (Eparhijskog dvora) dobija ime po patrijarhu Irineju. Predlog je prošao skupštinu ali se očekuje da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski da saglasnost i na ovu odluku odbornika.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading