KO NIJE TUČEN, NIJE NI NAUČEN, A SVI SU MORALI DA POŠTUJU 10 PRAVILA Ovako su srpski učenici kažnjavani u 19. veku!

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

U 19. veku škole u Srbiji su se dosta razlikovale od ovih danas. Nekada su se škole delile na osnovne (muške i ženske), srednje (gimnazije, polugimnazije, realka, gimnazijske realke, viša ženska škola i bogoslovija) i viša (Licej, odnosno kasnije Velika škola).

KO NIJE TUČEN, NIJE NI NAUČEN, A SVI SU MORALI DA POŠTUJU 10 PRAVILA Ovako su srpski učenici kažnjavani u 19. veku!
Shutterstock

I gotovo uvek su muškarci i žene bili razdvojeni. U školama se učilo lepo pisanje, zbrajanje i ručni rad, veronauka je bila obavezna za sve, a učitelj je imao dozvolu i da udari neposlušne đake. Ponašanje u školama bilo je određeno strogo propisanim pravilima koja su se nalazila u đačkim knjižicama, a učitelji su ih čitali razredu bar jednom nedeljno.

Evo tih pravila:

1. Svaki učenik mora na vreme dolaziti u učilište, i bez nužde ne izostajati.

Možda vas zanima:

2. U učilištu treba biti miran i na ono što se govori paziti.

Možda vas zanima:

3. Svaki mora svoje stvari čuvati.

Možda vas zanima:

4. Svaki mora biti čist, umiven i očešljan.

Možda vas zanima:

5. Istinu valja govoriti.

Možda vas zanima:

6. S drugima valja živeti u ljubavi i bratski.

Možda vas zanima:

7. Niko ne sme sramotne reči govoriti, niti sramotno pevati niti psovati.

Možda vas zanima:

8. Niko ne sme tuđe zatajiti.

Možda vas zanima:

9. Niko ne sme ništa mrljati ni kvariti.

Možda vas zanima:

10. Niko ne sme pored sebe nožiće i druge škodljive stvari imati.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posebno su bila propisana i pravila ponašanja đaka van škola, kao i načini ponašanja prema starijima i čuvanje zdravlja. Sve u svemu, sve što je potrebno za odrastanje u jednog “poštenog i časnog” čoveka. Onoga ko bi odlučio da ova pravila ne poštuje, čekale bi kazne.

deca Shutterstock
 

Evo kako bi ih učitelji kažnjavali!

One koji su ipak mislili da mogu i bez ovih pravila čekale su kazne. Najblaža je bila opomena i stajanje u ćošku, ali je bilo tu i ispisivanja rečenica po tabli, ostajanja za kaznu nakon završetka škole, pa i klečanja na kukuruzu i udaranja šibom po rukama, tabanima ili turu. Ovakve metode kažnjavanja uglavnom nisu navođene u zvaničnim dokumentima, ali činjenica da su u praksi bile i te kako prisutne ostala je u sećanjima nekadašnjih đaka i zapisima kasnije uglednih Srba.

Tako, o “kamdžijama po goloj koži” pisao je Dositej Obradović. Srpski pesnik i Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija pričao je da je prvog dana škole dobio “takve batine od učitelja”, da se u tu školu više nikada nije vratio. Vuk Karadžić je opisao običaj poznat kao “subota đačka bubota” – dan kada bi se đaci tukli bez obzira na to da li su krivi ili ne.

Vaspitni metod poznat kao “Ko nije tučen, nije ni naučen” dugo se zadržao u Srbiji čak i nakon što je upotreba batina po školama zvanično zabranjena u svakom obliku 1879. godine. A tako su i nastale poslovice: “Udri ga, pa će od njega čovek da ispadne!”, “Dete nebijeno, slabo odgojeno” ili “Batina je iz raja izašla”…

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading