SREMSKI FRONT SPOMEN PARK: Podsetnik na mesto gde se osvajala sloboda

11:00

Kultura 0

Sremski front je jedno od najtežih, najdugotrajnijih i najslavnijih bojišta u narodnooslobodilačkoj borbi za oslobođenje Jugoslavije.

SREMSKI FRONT SPOMEN PARK: Podsetnik na mesto gde se osvajala sloboda
Turistička organizacija opštine Šid

Spomen-park „Sremski Front“ je znamenito mesto od izuzetnog značaja u Srbiji kod sela Adaševci u okviru Opštine Šid. Na datom prostoru tokom ratnih 1944-45. obrazovan je Sremski front, najveća frontovska operacija na tlu Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

 

Nalazi se na levoj obali reke Bosut

Današnji spomen-park nalazi se južno od Šida, na oko 5 km jugozapadno od sela Adaševaca, čijem ataru pripada. Dati prostor se nalazi na levoj obali reke Bosut, a neposredno severno od auto-puta Beograd-Zgreb, na 106-om kilometru od Beograda, sa kog je jedino dostupan. Uz sam spomen-park nalazi se i prva naplatna rampa u Srbiji posle ulaska na graničnom prelazu „Batrovci“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uoči završnih operacija Jugoslovenske armije za konačno oslobođenje zemlje od fašista Nemci su, u culju povlačenja svojih snaga sa juga Balkana, preduzeli stvaranje velikog fronta u zapadnom delu Srema, koji je po tome i nazvan. Ratne operacije na Sremskom frontu su trajale od 21. oktobra 1944. do 13. aprila 1945. godine. Kao njihov kraj označeno je oslobađanje Zapadnog Srema i Vinkovaca.

 

SREMSKI FRONT SPOMEN PARK: Podsetnik na mesto gde se osvajala sloboda Wikipedia
 

 

Sremski front je jedno od najtežih, najdugotrajnijih i najslavnijih bojišta u narodnooslobodilačkoj borbi za oslobođenje Jugoslavije.

Formiran je posle oslobođenja Beograda, krajem oktobra 1944. godine i trajao do 12. aprila 1945. godine. U borbama je učestovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Proboj Sremskog fronta započeo je u zoru 12. aprila 1945. godine.

SREMSKI FRONT SPOMEN PARK: Podsetnik na mesto gde se osvajala sloboda Turistička organizacija opštine Šid
 

 

 
Spomen-obeležje posvećen Sremskom frontu podignut je 1988. godine. Građen je istovremeno sa podizanjem dotadašnjeg puta Bratstvo-Jedinstvo u savremeni auto-put. Tokom ratnih 1990-ih godina spomenik je oštećen. U razdoblju 2003-05. došlo je do delimične obnove kompleksa. Tokom 2000-ih podignuta je pravoslavna kapela.
 
 
Spomen-park „Sremski Front“ sačinjen je od tri celine:

  •  Sabirališta sa 70 vertikalnih podzida u koje su ugrađene ploče sa nazivima svih jedinica koje su učestvovale u borbama na Sremskom frontu i tri reljefa na kojima je prikazan raspored naših i neprijateljskih odbrambenih linija
  • Aleje časti, na kojoj je ispisano 15.000 imena palih boraca jugoslovenske, crvene i bugarske armije
  • Muzeja koji sadrži skulpture od gipsa koje je uradio Jovan Soldatović, i koje se posmatraju uz zvučne i svetlosne efekte

    Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

    Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu. BONUS VIDEO:

  • Komentari(0)

    Loading