PUBLIKA GA JE OBOŽAVALA "Možda ste dobili pogrešan broj, al' ste dobili onoga koga ste tražili!" (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Publika ga je posebno zavolela u „Zvezdara teatru”, u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega.

PUBLIKA GA JE OBOŽAVALA "Možda ste dobili pogrešan broj, al' ste dobili onoga koga ste tražili!" (VIDEO)
vikipedija

Danilo "Bata" Stojković (Beograd, 11. avgust 1934 — Beograd, 16. mart 2002) bio je jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca. Rođen je u Beogradu 11. avgusta 1934. godine u porodici Alekse Stojkovića, uglednog predratnog veletrgovca drvima i ugljem.

Odrastao je na Čuburi, uz rođenog brata Žiku, potonjeg poznatog beogradskog intelektualca i publicistu. Živeo je u Beogradu sa suprugom Olgom. Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212.

PUBLIKA GA JE OBOŽAVALA vikipedija/Danilo Bata Stojković na poštanskoj marki iz 2007.
 

Publika ga je posebno zavolela u „Zvezdara teatru”, u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega. Prvi put na scenu JDP izašao je 1956. godine i igrao slugu u „Magbetu”, a godinu dana kasnije pojavio se kao agent u predstavi „Troje” na sceni Ateljea 212. Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu „Izdajnik“ iz 1964.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima „Majstor i Margarita“ (1972), „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976) i Pas koji je voleo vozove (1977). Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji „Grlom u jagode“. Poznat je i po ulozi malog antagoniste u filmu Gorana Markovića „Nacionalna klasa“ (1979).

KAKO JE NASTAO MOST U ČAST OVOM VELIKANU

Posle „mosta ljubavi“, „mosta matematike“ i „mosta daljinara“, Vrnjačka Banja je 2018. godine dobila još jedan tematski most preko Vrnjačke reke – filmski most „Ko to tamo peva“ u čast velikanima jugoslovenskog i srpskog glumišta, na inicijativu Udruženja „Danilo Bata Stojković“.

PUBLIKA GA JE OBOŽAVALA Lepote Srbije/T.T
 

Uz prigodnu svečanost, otvaranju novog pešačkog mosta, nazvanog po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije 20. veka, prisustvovali su i režiser ovog kultnog ostvarenja Slobodan Šijan, poznati glumac Milan Caci Mihailović, mladi glumci iz klase Ivana Jevtovića, čelnici lokalne samouprave i brojni gosti.

Na inicijativu Udruženja „Danilo Bata Stojković“ na čelu sa Nikolom Džamićem, izgrađen je most u kombinaciji drveta, kamena i gvožđa, i ogradom sa filmskom tematikom.

Od Beograda do ovog mosta možete doći sledećim putem:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading