ZA OVAJ MUZEJ CEO SVET ZNA Ima važnu ulogu u pružanju informacija istraživačima iz oblasti istorije nauke

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

To je jedini muzej na svetu koji čuva originalnu i ličnu baštinu Nikole Tesle. U Parizu otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle iz Beograda.

ZA OVAJ MUZEJ CEO SVET ZNA Ima važnu ulogu u pružanju informacija istraživačima iz oblasti istorije nauke
vikipedija/Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle u Beogradu osnovan je 5. decembra 1952. godine. Nalazi se u centralnom delu Beograda, u rezidencijalnoj vili izgrađenoj 1929. godine po projektu Dragiše Brašovana, uglednog srpskog arhitekte. Zgrada je korišćena u različite svrhe do 5. decembra 1952. godine, kada je odlukom Vlade FNRJ osnovan Muzej Nikole Tesle.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Културни Београд (@kulturni.beograd)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Eksponati za Muzej stigli su u Beograd nakon što je američki sud jedinim zakonitim naslednikom proglasio gospodina Save Kosanovića, Teslinog sestrića.

Godine 1951., u skladu sa poslednjom Teslinom željom, gospodin Kosanović je svu dokumentaciju i Tesline lične stvari preneo u Beograd. Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji i svetu.

 

 

To je jedini muzej na svetu koji čuva originalnu i ličnu baštinu Nikole Tesle. Poseduje nekoliko izuzetno vrednih zbirki: više od 160.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijskih tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i foto ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja; preko 1.000 planova i crteža.

 

 

Kao institucija koja drži najveću svetsku zbirku dokumenata o Teslinom životu i radu, Muzej Nikole Tesle ima važnu ulogu u pružanju informacija istraživačima iz oblasti istorije nauke, patentnih prava i projekata koji proizilaze iz pokreta za očuvanje životne sredine i proučavanja izvora energije bez zagađenja.

 

 

 

 

Muzej na mapi:

 

 

Izvor: meettheserbs

BONUS VIDEO:

 
tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading