NEKADA SEOSKA ŠKOLA PONOVO ZASIJALA Otvoren Prirodnjački muzej u Ovčar Banji, retki eksponati od velikog edukativnog značaja za buduće generacije (FOTO)

J. K.

09:00

Kultura 0

Ovčarsko-kablarska klisura dobila je još jedan objekat za ponos.

NEKADA SEOSKA ŠKOLA PONOVO ZASIJALA Otvoren Prirodnjački muzej u Ovčar Banji, retki eksponati od velikog edukativnog značaja za buduće generacije (FOTO)
rina.rs

 

U centru Ovčar Banje otvoren je Prirodnjački muzej koji je kao takav među prvima u našoj zemlji. On ima posebnu simboliku pošto je na tom prostoru u prethodnom periodu bila škola koja je zbog malog broja đaka zatvorena, a sada će taj objekat ponovo imati izuzetna edukativni značaj.

"Otvaranje Prirodnjačkog muzeja je samo deo planiranih projekata na uređenju Ovčarsko - Kablarske klisure i Ovčar Banje. Tačno je da je u proteklih 16 meseci dosta uloženo u sređivanje Ovčarsko-kablarske klisure, ali danas ovde vidimo sve zadovoljne meštane, upravo jer smo ispunili svoje obećanje. Za ovu godinu budžetirali smo oko 500 miliona dinara tako da nastavljemo da implementiramo ovu viziju, imamo sve ambicioznije projekte", naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić koja svečano otvorila ovaj objekat.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uredbom Vlade povećan je nivo zaštite područja Ovčarsko – Kablarske klisure sa postojećih 2250 hektara na 4990 hektara, a upravo ono što je stavljeno pod prvi stepen zaštite u određenim predelima se najbolje može videti po eksponatima koji su izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Ovčar Banji.

"Prirodnjački muzej se slobodno može nazvati i muzejem ekologije. Ovakve lokacije su od ogromnog značaja jer će se osim edukativnog karaktera kroz posmatranje eksponata biljaka i životinja, ovde moći da se održavaju rekreativne nastave, ali i brojne radionice", naglasila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, podsetio je da je u ovaj predeo naše zemlje za manje od dve godine uloženo je 350 miliona dinara, oko 250 miliona stiglo je od Vlade Republike Srbije preko različitih projekata i ministarstava, a ostalih 100 miliona obezbedio je grad Čačak.

"Prvo se krenulo od izgradnje saobraćajnice ka vrhu Kablara, urađena dva parkinga sa donje I gornje strane puta kako bi svi zainteresovani mogli da uživaju u pogledu sa najlepšeg vidikovca. Ostaje da u toku godine krenemo u izgradnju staklenog vidikovca na samom vrhu Kablara koji će biti atrakcija za sve turiste kojih je sve više iz godine u godinu. Nastavili smo sa uređenjem železničke stanice u Ovčar Banji, uređenjem parkinga kod manastira Blagoveštenje, trga ispred tzv Vile Sirotice, amfiteatra i priobalja. U završnoj fazi je prijemno - tehnička dokumentacija i ršavanje imovinsko pravnih odnosa za gradnju i RH centra koji će biti odmah iza Prirodnjačkog centra koji smo danas otvorili”, precizirao je gradonačelnik Todorović.

Naredni korak kako je istakla predsednica Vlade, je izgradnja Rehabilitacionog centra, kao dela Opšte bolnice u Čačku uz saradnju sa SPC.

Imamo jako dobru saradnju sa SPC koja nam je svoje prostorije ovde u Ovčar Banji ustupila upravo da tu bude prijemni centar za sve one koji će dolaziti u Rehabilitacioni centar. Projekat koji će biti blizu 40 miliona evra jeste upravo izmuljavanje jezera Međuvršje. Kada smo uradili autoput shvatili smo da je red i na to da svima pokažemo potencijale Ovčar Banje, ali i da to sve prikažemo svima, jer ovde zaista ima dosta potencijala”, poručila je Ana Brnabić predsednica Vlade Republike Srbije.

Komentari(0)

Loading