SUTRA JE SLAVA GRADA BEOGRADA Pridružite se Spasovdanskoj litiji i molitvi za mir

M. M.

17:00

Kultura 0

Spasovdan je slava grada Beograda, koju je ustanovio još despot Stefan Lazarević, a litija u kojoj se građani zajedno sa sveštenstvom mole i šetaju ulicama grada tradicija negovana vekovima.

SUTRA JE SLAVA GRADA BEOGRADA Pridružite se Spasovdanskoj litiji i molitvi za mir
Printscreen/Youtube

Ove godine, 2. juna, na praznik Vaznesenja - Spasovdan - još jednom će se Beograđani i njihovi gosti okupiti u molitvenoj šetnji od Vaznesenjske crkve i Ulice kneza Miloša, pa do Hrama Svetog Save.

Svoj doprinos ovom događaju ove godine daće i nekoliko javnih ličnosti, pevač Dušan Svilar, glumac Andrej Šepetkovski, muzičar Zoran Kostić Cane, voditeljka Dragana Kosjerina, koje će učestvovati i u kulturno-umetničkom delu programa, a promotivno lice proslave je i vaterpolista Stefan Mitrović, olimpijski šampion. U programu će učestvovati i dečji hor „Čarolija“ koji će izvoditi pesme o Beogradu, orkestar „Stanislav Binički“, KUD „Abrašević“.

Obeležavanje gradske slave počeće liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9 sati, potom sledi rezanje slavskog kolača, dok će u 18 sati početi Spasovdanska litija. Prema rečima Dušana Stokanovića iz SPC, svečana povorka će se kretati preko Trga Slavija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading