NEVEROVATAN DAN ZA NACIONALNO PISMO Zvanično se otvara prvi Park ćirilice u Srbiji, napravljen u centru ovog srpskog grada

J. K.

09:00

Kultura 0

Prvi Park ćirilice u Srbiji izgrađen je u Bajinoj Bašti i zvanično će biti otvoren u subotu, 21. maja u okviru manifestacije Ćirilična baština.

NEVEROVATAN DAN ZA NACIONALNO PISMO Zvanično se otvara prvi Park ćirilice u Srbiji, napravljen u centru ovog srpskog grada
Foto: Rina

 

Park ćirilice nalazi se u centru opštine i ističe značaj srpskog jezika, ali i Račanske prepisivačke škole.

"Za park je predloženo niz ideja koje su realizovane u skladu sa uslovima na terenu. Očekujemo da će njegovo otvaranje opravdati očekivanja. To je projekat od velikog značaja, a Bajina Bašta je opština koja već godinama unazad ulaže velike napore za očuvanje ćiriličnog pisma", rekao je Siniša Spasojević osnivač i organizator Ćirilične baštine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Upravo u maju, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti u Bajinoj Bašti održava se manifestacija Ćirilična baština. Ovog proleća održava se četvrti put zaredom i trajaće od 21. do 24. maja.

"Manifestija je nastala na osnovu Deklaraciji o zaštiti i negovanju ćirilice, a koju je jednoglasno usvojena na sednici Skupštine opštine. Ovde se ćirilica piše srcem i cilj nam je da zaista Ćirilična baština zaživi, kao manifestacija koja neće biti samo lokalnog već i nacionalnog i regionlanog karaktera. Nadam se da ćemo iz godine u godinu podizati nivo sadržaja i da će postati jedan od prestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, jer ovaj sigurno to i zaslužuje. Poruka koja se nedvosmisleno šalje iz Bajine Bašte jeste da moramo negovati naše pismo i čuvati svoju kulturu i tradiciju", rekao je Spasojević.

U okoliko Bajine Bašte uskoro će biti otvoren i prvi Muzej ćirilice smešten u blizini manastira Rača.

Komentari(0)

Loading