RENESANSA U SRBIJI Studeničko raspeće najlepši primer srednjovekovne srpske umetnosti

M. M.

15:00

Kultura 0

Uz mileševskog Belog anđela i sopoćansko Uspenje Presvete Bogorodice, Raspenjem je srpska srednjovekovna umetnost dostigla neke od svojih najviših domena.

RENESANSA U SRBIJI Studeničko raspeće najlepši primer srednjovekovne srpske umetnosti
Shutterstock

Raspeće Hristovo ili Studeničko Raspeće je najveća i najpoznatija freska manastira Studenice. Oslikali su je između 1207. i 1208. godine grčki majstori, pod pokroviteljstvom kralja Stefana Prvovenčanog i njegovog brata, velikog župana Vukana.

Freska zauzima središnji deo zapadnog zida Bogorodičine crkve. Toplookerna figura Hrista oslikana je na tamnoplavoj pozadini. Majstor koji je oslikao Raspeće bio je očigledno učenik carigradskih majstora, budući da je po tamnoplavom nebu oslikao prepoznatljive zlatne zvezde.

Osim Hrista na krstu, na kompoziciji su još prikazani i Bogorodica, apostol Jovan, vojnici i Jerusalimske žene, u scenu su uvedeni anđeli u plaču i proroci sa razvijenim svicima — personifikacije Stare i Nove crkve.

Na fresci je naglašen momenat isticanja vode i krvi iz Hristove rane, koje u sud prihvata personifikovana figura Novog zaveta, a krv pada i na Adamovu lobanju u dnu krsta, kao znak spiranja praroditeljskog greha.

RENESANSA U SRBIJI Studeničko raspeće najlepši primer srednjovekovne srpske umetnosti Printscreen
 

 

 

 

mika antić

EVO KAKO JE UMRO MIKA ANTIĆ: Ovakvu smrt niko nije zaslužio!

Kultura

14:00

21 april, 2024

Veliki Miroslav Mika Antić je preminuo, 24. juna 1986. Pamtimo ga pre svega kao velikog pesnika, ali on je bio mnogo, mnogo više. Mnogi zaboravljaju (ili i ne znaju) da je pored svega ostalog, bio i filmski reditelj i iza sebe je ostavio nekoliko bitnih naslova.

Komentari(0)

Loading