JEDNA OD NAJSTARIJIH NAŠIH CRKAVA Dobila ime po dubrovačkim trgovcima

M. M.

17:00

Kultura 0

Latinska crkva ili Rusalija u Gornjem Matejevcu, na brdu Metoh iznad Niša, je posvećena svetoj Trojici i spada u grupu retkih očuvanih građevina iz prednemanjićkog doba, a podignuta je najverovatnije u prvoj polovini XI veka, u doba vizantijske vladavine tim prostorom.

JEDNA OD NAJSTARIJIH NAŠIH CRKAVA Dobila ime po dubrovačkim trgovcima
Printscreen

Na samo 8 kilometara od Niša nalazi se Crkva Svetog Trojstva, poznatija kao latinska crkva. Tačna starost ove crkve je nepoznata, ali se pretpostavlja da je podignuta u prvoj polovini 11. veka, što je čini jednom od najstarijih crkava SPC.

Među meštanima ova crkva je poznata i kao Rusalija, po prazniku koji je slavljen u Rimskom carstvu. Naziv latinska crkva je dobila po Dubrovčanima (katolicima tj. Latinima) koji su je koristili tokom 16. veka. U periodu od 1968. do 1974. godine, na crkvi su obavljeni konzervatorski i restauratorski radovi, tokom kojih joj je vraćen njen izvorni oblik, koji je rekonstruisan na osnovu njenih ostataka i arheoloških istraživanja. Danas se Latinska crkva nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaj.

Jedina freska za koju se zna da je postojala u ovoj crkvi je freska Miloša Obilića, koja je oko 1870. godine  slikana u prirodnoj veličini, sa krstom u jednoj ruci i sabljom u drugoj ruci, a Miloš je predstavljen kao svetac sa oreolom oko glave.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading