ORIJENT EKSPRES JE PROLAZIO KROZ BEOGRAD Sinonim za luksuzno putovanje saobraćao je ovim krajevima (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Jedan od najslavnijih vozova u istoriji železnica, ORIJENT EKSPRES, prolazio je kroz Beograd i Niš.

ORIJENT EKSPRES JE PROLAZIO KROZ BEOGRAD Sinonim za luksuzno putovanje saobraćao je ovim krajevima (FOTO/VIDEO)
vikipedija

Orijent ekspres je jedan od najslavnijih vozova u istoriji železnica. Saobraćao je na liniji Pariz—Istanbul. Bio je u vlasništvu preduzeća Kompanji Internasional de Vagon-Lit. Orijent ekspres je postao sinonim za luksuzno putovanje vozom, iako to na početku nije bio.

Godine 1885. otvorena je slavna trasa preko Beča, Beograda, do Niša. Od Niša do Plovdiva putovalo se kočijom, a od Plovdiva do Istanbula ponovo vozom. Godine 1889. završena je i deonica Niš - Plovdiv pa je kompletiran saobraćaj vozom na trasi Pariz - Beč - Beograd - Niš - Sofija - Konstantinopolj.

Beograd je na velika vrata železničke Evrope stupio 1884. godine kada je završena gradnja Glavne železničke stanice na današnjem Savskom trgu. Ubrzana izgradnja pruga u Srbiji, povezanost sa rekama Dunavom i Savom, stari trgovački putevi koji su još od rimskih vremena vodili ovim krajevima, uslovili su da Beograd za samo par godina postane važno železničko čvorište.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zahvaljujući, između ostalog, i popularnosti Orijent ekspresa, dnevno je kroz beogradsku stanicu prolazilo i dve stotine vozova.

U to doba Orijent ekpres je saobraćao dnevno od Pariza do Budimpešte, a tri puta nedeljno poslednja stanica mu je bila u Beogradu i Konstantinopolju. Za Bukurešt, Konstancu i Crno more vozio je jednom nedeljno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading