USTANOVA OD NACIONALNOG ZNAČAJA Koje se kolekcije mogu videti u Istorijskom muzeju Srbije

M. M.

10:30

Kultura 0

Osnovan je 1963. godine. Više od 35.000 predmeta, raspoređenih u 25 zbirki i fondova, pruža uvid ne samo u političku i vojnu već i u društvenu i kulturnu istoriju Srbije, srpskog naroda i drugih kultura koje su postojale i postoje na našem tlu od doseljavanja Slovena na Balkan do savremenog doba.

USTANOVA OD NACIONALNOG ZNAČAJA Koje se kolekcije mogu videti u Istorijskom muzeju Srbije
Printscreen

 Muzej svake godine priredi više dobro posećenih i medijski propraćenih tematskih izložbi. U toku svog pola veka dugog rada, Muzej je organizovao reprezentativne izložbe koje su prikazivane ne samo u Beogradu i drugim gradovima u zemlji nego i u Evropi, Africi, Australiji i SAD.

Istorijski muzej je takođe ugostio brojne izložbe iz Rusije, Nemačke, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja. Izložbeni prostor Muzeja se nalazi na Trgu Nikole Pašića br. 11 u zgradi nekadašnje Agrarne banke, izgrađene po projektu braće Krstić između 1932. i 1934. godine. 

 U sastavu Muzeja od 1966. godine nalazi se i Konak kneza Miloša u Topčideru, prepoznatljiv primerak balkanske arhitekture i za dugo jedini izložbeni prostor Muzeja. Istorijski muzej Srbije je dobitnik Vukove nagrade 1997. godine i Sretenjskog ordena trećeg stepena, dodeljenog 2013. godine za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Preko 30 000 predmeta u ovom muzeju podeljeni su u nekoliko velikih kolekcija, od kojih su najveće kolekcije: oružje i vojna oprema,uniforme,karte, zastave,znamenja, realije,privredno-tehnička,pečati, alakati,arheološka,numizmatička,etnografska, likovna,kopija fresaka i ikona,primenjena,arhivska građa,stara i retka knjiga,rukopisi, fotografije,razglednice, sakralna.

 

Komentari(0)

Loading