ZABORAVLJENI SRPSKI KOMPOZITOR Napisao je neke od najpoznatijih pesama, a jedna je danas i himna jedne balkanske zemlje

M. M.

10:45 >> 11:29

Kultura 0

Nakon smrti ostao je zaboravljen, a kuća u kojoj je živeo urušila se usled nebrige.

ZABORAVLJENI SRPSKI KOMPOZITOR Napisao je neke od najpoznatijih pesama, a jedna je danas i himna jedne balkanske zemlje
Printscreen

Šta spaja pesme "Rado ide Srbin u vojnike" i "Lijepa naša domovino"? Odgovor je kompozitor. Upitanju je manje poznat i gotovo zaboravljen Josif Runjanin. Rođen je  u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji, ali je poreklom iz sela Runjani kod Loznice. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem. Roditelji su mu bili Ignjatije i Sofija, a supruga Otilija sa kojom je imao ćerku Vilhelminu.

Kao kadet u Glini, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, komponovao je 1846. godine melodiju na tekst Antuna Mihanovića "Hrvatska domovina", koju je prvi harmonizovao V. Lihteneger (Sbirka različitih četveropjevah mužkoga sbora II Zagreb 1862). Prema izjavi Runjaninovog bratića Nikole Runjanina, melodija je „ishitrena“ prema melodiji jedne italijanske pesme, Kuhač je kasnije našao da je to vrlo slobodna prerada dueta iz trećeg čina Donicetijeve opere Lučija od Lamermura.

Prilikom izložbe Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva 1891. u Zagrebu pevana je kao „hrvatska himna“, pod naslovom Lijepa naša domovina.

Runjanin je umro u Novom Sadu 1878. godine, gde počiva na Uspenskom groblju. Kuća u kojoj je Runjanin živeo u Novom Sadu je postojala do 2013. godine, kada se zbog nebrige srušila

Komentari(0)

Loading