PRVI JAVNI SPOMENIK U BEOGRADU Kako je jedan deo Vračara dobio ime

M. M.

19:00

Kultura 0

Na jednom delu svog imanja na Vračaru Giligorije je 1847. godine postavio skroman krst.

PRVI JAVNI SPOMENIK U BEOGRADU Kako je jedan deo Vračara dobio ime
printscreen youtube

 

Borba srpskog naroda za oslobođenje od turskog jarma prvih decenija 19. veka iznedrila je velike pomake na nacionalnom i verskom preporodu. Posle nekoliko dokumenata kojima je označena srpska autonomija u okviru Osmanske imperije stvorili su se uslovi za isticanje javnih spomenika posvećenih pravoslavnoj veri.

Prvi takav javni spomenik u Beogradu, a verovatno i šire, podigao je poznati beogradski štampar i knjižar, Gligorije Vozarević. Na jednom delu svog imanja na Vračaru Giligorije je 1847. godine postavio skroman krst, koji je na jednoj strani imao okačenu ikonu Svete Trojice, a sa druge strane ikonu Svetog Đorđa, pošto je Vozarević slavio Đurđevdan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vozarev krst (@vozarevkrst)

 

Koliko je ovaj događaj bio bitan svedoči jedan deo tadašnjih novinama, Nevine Srbske, koje su bile zvanično glasilo Kneževine Srbije.  U podužem tekstu, objavljenom 18. marta iste godine, na kraju je istaknuto:

„Slava budi milostivom Bogu, koji nas je spodobio, da ovaj presvetli znak spasitelne vere naše u slobodnom polju blizu Beograda gledati možemo. Dao bi Bog da se običaj ovaj, na raskršćima u polju i na sredi veroši naših krstove ukrašene, dizati, našim ljudima omili! Čast i hvala g. Vozaroviću koji je prvi primerom prethodio …“

Mesto koje je Vozarević izabrao za postavljanje krsta nije slučajno. Veruje se da su mošti Svetog Save spaljene na mestu Vozarevog krsta, a i to je mesto na kome su dočekivani vernici koji su se vraćali sa hodočašća u Jerusalim, tako da je simbolika dvostruka.

Drvo od koga je krst bio napravljen poprimilo je specifičnu crvenkastu boju, pa je Vozarev krst bio nazivan i Crveni krst, a po njemu jedan deo Vračara nosi ime. Stari i oronuli krst je sklonjen 1933. godine, a na njegovom mestu je podignut drugi od lažnog kamena.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vozarev krst (@vozarevkrst)

Komentari(0)

Loading