Šta treba uraditi sa slavskom svećom nakon slave: 2 stvari obavezno treba ispoštovati
Sezona slava je uveliko počela, a mnoge zanima šta uraditi sa slavskom svećom nakon slave.

Slavska sveća trebalo bi da gori tokom celog dana. Kada domaćin želi da je ugasi, trebalo bi da se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati malo vina i sipa uz fitilj sveće. Vino će lagano ugasiti sveću.
Mnoge domaćice posle obeležavanja slave odlažu slavsku sveću u fioku i pale je prilikom zajedničkih porodičnih molitvi tokom godine. Druge, pak, čuvaju sveću i pre naredne slave nose je u crkvu i pale pre liturgije. Oba običaja su ispravna.
Slavsku sveću, možete, takođe paliti i kada sveštenik bude dolazio u dom da sveti vodicu pred Uskrs, ali i kada vam naiđu teški trenuci u životu, pa želite da se pomolite svom svecu zaštitniku i pronađete duševni mir, prenosi Telegraf.
Možda vas zanima:

Slavska sveća proriče budućnost: Dim predskazuje sudbinu domaćina!
Slavsku sveću pali domaćin i ako se sveća lako i odmah zapali, dobar je znak a ako se ugasi sama od sebe, loš je znak za domaćina i njegovu kuću

POČINJE SEZONA SLAVA, A OVO JE DOBRO ZNATI Evo šta bi trebalo da uradite sa slavskom svećom posle praznika, postoje dva običaja
Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanje kolača. Pre nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi sveću i onda je upali.
Možda vas zanima:

Slavska sveća proriče budućnost: Dim predskazuje sudbinu domaćina!
Slavsku sveću pali domaćin i ako se sveća lako i odmah zapali, dobar je znak a ako se ugasi sama od sebe, loš je znak za domaćina i njegovu kuću

POČINJE SEZONA SLAVA, A OVO JE DOBRO ZNATI Evo šta bi trebalo da uradite sa slavskom svećom posle praznika, postoje dva običaja
Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanje kolača. Pre nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi sveću i onda je upali.
Možda vas zanima:

Slavska sveća proriče budućnost: Dim predskazuje sudbinu domaćina!
Slavsku sveću pali domaćin i ako se sveća lako i odmah zapali, dobar je znak a ako se ugasi sama od sebe, loš je znak za domaćina i njegovu kuću

POČINJE SEZONA SLAVA, A OVO JE DOBRO ZNATI Evo šta bi trebalo da uradite sa slavskom svećom posle praznika, postoje dva običaja
Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanje kolača. Pre nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi sveću i onda je upali.

Vojislav Ilić Mlađi i zaboravljena poezija o Šumadiji: stihovi u kojima se čuje miris zemlje i zvuk zvona
Vojislav Ilić Mlađi, često u senci slavnog imenjaka, ostavio je snažan pesnički trag u srpskoj književnosti početkom 20. veka. Njegove pesme o Šumadiji, narodu i običajima danas su nepravedno zaboravljene, iako su svedočanstvo o vremenu u kojem se narodna duša pretakala u stih.

Kako se izrađuje glina iz Jadranske Lešnice: zanat koji živi kroz lonce, pećnice i zemljane saksije
U selu Jadranska Lešnica kod Loznice i danas se vadi glina iz lokalnih oranica, koristi se za pravljenje lonaca, crepulja i pećarskih cigli, a znanje se prenosi kroz porodice. Ova glina je cenjena zbog svoje izuzetne čistoće i izdržljivosti.

"Ljiljkovanje" na Petrovdanske poklade: zaboravljeni dečji običaj iz sela kod Valjeva
Nekada su deca u valjevskom kraju na poklade trčala kroz selo s vencima od ljiljana na glavi, pevajući i prizivajući zdravlje. Danas taj običaj pamte samo stariji, ali u nekim selima još uvek živi u sećanjima.

Bio je srpski vladar iz senke: Pričalo se da je vanbračni sin kneza Miloša, posle ubistva Mihaila venčao se njegovom verenicom, a onda je misteriozno umro
Blaznavčevo delo i njegov uticaj na istoriju Srbije ostali su nedovoljno istraženi i istorijski nepotpuno ocenjeni. Poslednji sati u životu Milivoja Petrovića bili su veoma intrigantni, kao i čitav njegov život, a njegova iznenadna smrt je i dalje obavijena velom misterije.

„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta
Komentari(0)