U OVOJ KUĆI JE ROĐEN PRVI SRPSKI KOMEDIOGRAF Od 2011. godine ovde možete videti izložbenu postavku posvećenu Steriji

M. M.

12:00

Kultura 0

Kuća Jovana Sterije Popovića se nalazi u Vršcu, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog.

U OVOJ KUĆI JE ROĐEN PRVI SRPSKI KOMEDIOGRAF Od 2011. godine ovde možete videti izložbenu postavku posvećenu Steriji
Printscreen wikipedia

 

Vršac, kao jedan od najstarijih banatskih gradova koji se nalazi u podnožju Vršačkih planina, je mesto u kome su rođene mnoge istaknute istorijske ličnosti. Najpoznatiji je Jovan Sterija Popović, najistaknutiji pisac i intelektualac svog vremena.

Jovan Sterija Popoviće se smatra osnivačem srpske drame i prvim srpskim komediografom.Rodna kuća Jovana Sterije Popovića se nalazi u Vršcu, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog. Sadašnja kuća je sagrađena 1868. godine na mestu starije porodične kuće iz 18. veka, u kojoj je Sterija rođen.

printscreen wikipedia

Ova kuća poseduje prizemlje sa lokalom, sprat sa stambenim prostorijama i dvorišni deo, koji je sagrađen kasnije. Sterijin brat Đorđe Popović je Sterijinu kuću namenio 1871. godine za potrebe mladih književnika i stipendiranje učenika i studenata kao deo fonda koji i danas služi toj nameni. Od 2011. godine ovde možete videti izložbenu postavku posvećenu Steriji, sa autentičnim nameštajem, koji je sam pisac koristio, dokumentima i fotografijama.

U Sterijinoj kući se mogu videti originalni rukopisi njegovih dela (Pokondirena tikva, Zla žena, Kir Janja, Laž i paralaža) kao i originalne faksimile, dokumente i fotografije. U muzeju se nalazi i čuveni portret Jovana Sterije Popovića, koji je naslikao Uroš Predić.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kuća Jovana Sterije Popovića (@sterijinakuca)

Komentari(0)

Loading