JEDNA OD NAJSTARIJIH KULTURNIH INSTITUCIJA U BEOGRADU Muzej sa tradicijom dugom skoro 180 godina

M. M.

18:00

Kultura 0

Postavku čine: pokućstvo, nakit, običaji, narodne nošnje, narodna arhitektura, privreda, stočarstvo, saobraćaj, kultni predmeti itd

JEDNA OD NAJSTARIJIH KULTURNIH INSTITUCIJA U BEOGRADU Muzej sa tradicijom dugom skoro 180 godina
Printscreen wikipedia

 

Entografski muzej je jedna od najstarijih kulturnih institucija u Beogradu, a osnovan je 1901. godine. Etnografska postavka je postojala u muzeju osnovanom 1844. godine, a prvo veće sakupljanje etnografskih predmeta obavljeno je zbog učešća na  Sveslovenskoj izložbi u Moskvi 1867. godine. Iako je ta postavka ostala u Moskvi bitna je zbog početka sistematskog sakuplanja etnografskih predmeta.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Etnografski muzej u Beogradu (@etnografskimuzejbeograd)

1872. godine je Stojan Novaković dao Predlog i nacrt za osnivanje Srpskog istorijsko-etnografskog muzeja i od tada se radilo na formiranju posebnog etnografskog muzeja. Ideja o takvom muzeju konačno je realizovana februara 1901. godine. Tada je iz Narodnog muzeja u posebnu zgradu, poklon Stevče Mihailovića (trgovca iz Jagodine), preseljena etnografska zbirka i ta godina se smatra datumom osnivanja Etnografskog muzeja.

Etnografski muzej se danas nalazi u nekadašnjoj zgradi beogradske berze koja je izgrađena sredinom tridesetih godina, a postavku čini 8 stalnih i 300 povremenih izložbi(pokućstvo, nakit, običaji, narodne nošnje, narodna arhitektura, privreda, stočarstvo, saobraćaj, kultni predmeti itd).

Printscreen wikipedia

 

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading