JEDINSTVEN MUZEJ U BEOGRADU Kako izgledaju soba ogledala i kriva soba

M. M.

13:16

Kultura 0

Beograd je jedan od retkih gradova koji se može pohvaliti svojim muzejom iluzija.

JEDINSTVEN MUZEJ U BEOGRADU Kako izgledaju soba ogledala i kriva soba
Shutterstock

 

Soba ogledala, obrnuta soba, kaleidoskop, soba koja menja percepciju veličine prostorije, gramofoni koji hipnotišu i beskonačni tunel samo su neki od eksponata koji će vas naterati da posumnjate u sopstveni vid, ali i da naučite više o ljudskom mozgu i naučnim objašnjenjima koja se kriju iza iluzija, kako bi razumeli zašto oči vide stvari koje mozak ne razume.

Smeh, iznenađenja na licima posetilaca, neverica odraslih i oduševljenje mališana, kao i sevanje bliceva sa foto-aparata i mobilnih telefona upotpunili su atmosferu u tom muzeju, koja je i nas ponela. A kako i ne bi kad nam čula obmanjuju optičke varke, koje jedna za drugom čine da ista osoba u desnom uglu krive sobe izgleda kao džin, a u drugom minijaturno.

Danijela Tomanović, direktorka muzeja, istakla je za „Alo!” da je cilj postavke da posetioci testiraju svoja čula i nauče kako zapravo nastaje iluzija.

– Ovde se kroz igru i zabavu uči razmišljanje van standardnih okvira. Zato je naša izložba i za decu i za odrasle. Na primer, kada čovek stane u ovaj ugao i neko ga uslika, tek kada okrene sliku naopako, shvatiće igru percepcije, jer na toj slici izgleda kao da je upravo hodao ili sedeo na plafonu – objašnjava direktorka i ističe da je na prostoru od 400 kvadratnih metara izloženo 70 eksponata.

Radno vreme

Vrata ovog posebnog muzeja otvorena su svakog dana od devet do 22 sata. Cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara za odrasle, 400 za decu, a porodična karta košta 1.500 dinara.

Komentari(0)

Loading