ZADUŽBINA VLAŠKOG VOJVODE U ovom manastiru su sahranjena dva srpska patrijarha

M. M.

16:00

Kultura 0

Istorija manastira beleži i da je u njemu izdata povelja jednog vlaškog vojvode.

ZADUŽBINA VLAŠKOG VOJVODE U ovom manastiru su sahranjena dva srpska patrijarha
Shutterstock

 

Prvi pomen manastira Rakovica datira sa početka 16. veka u jednom putopisu Feliksa Petančića. Za manastir se smatra da je stariji i da ga je podignut u vreme srpskih kraljeva Dragutina i Milutina. Istorija manastira beleži i da je u njemu izdata povelja jednog vlaškog vojvode.

U tom dokumentu vlaški vojvoda Konstantin Brankovean-Besaraba navdi da je manastir izgradio Radule vojvoda. Pošto nema bližih odrednica, a vojvoda pod tim imenom je bilo mnogo, sumnja se da je taj Radule koji se pominje u povelji zet kneza Lazara koji je vladao Vlaškom od 1377. do 1385. godine. Manastir Rakovica se nekad nalazio na drugom mestu, ali je zbog čestog prolaska turske vojske manastir premešten na današnju skrovitiju lokaciju.

Za Rakovicu se vezuje porodica Obrenović. Knez Miloš Obrenović je obnavljao i gradio mnoge crkve, a pomagao je i darivao Rakovicu iz razloga što je njegov ranopreminuli sin Todor počivao u manastiru. Pored Miloša manastiru su pomagali i njegova žena Ljubica, po kojoj se danas zove „Ljubičin konak“, kao i knez Mihailo Obrenović i Tomanija Obrenović, žena Jevrema Obrenovića.

Valja pomenuti da se u ovom manastiru 1909. godine, na praznik Svetog Nikole, zamonašio Nikolaj Velimirović.

Rakovica je znamenit manastir i zbog činjenice da mnoge istorijske ličnosti počivaju u njemu. Pored Todora Obrenovića i Jevrema i Tomanije Obrenović u Rakovici počivaju Milivoj Blaznavac, ustanik Vasa Čarapić, partijarh Dimitrije, a od 2009. godine, prema sopstvenoj želji, i patrijarh Pavle.

 

Komentari(0)

Loading