Carska krompiruša je daleko od posne pite: Puna kalorija, ukusna na kvadrat - jednostavno nezaboravan ručak

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Ova pita je daleko od posne, jer je toliko kalorična i sočna da joj niko ne može odoleti

carska krompiruša
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Fil:

1 veći prazi luk
5 do 6 crvenih paprika
500g krompira
Ulje za prženje
So, biber - po vašem ukusu

Testo:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200g kiselog mleka
200ml mineralne vode
100ml ulja
1,5 kašičice soli
1 prašak za pecivo
1 jaje
650g brašna

Za premazivanje:

200g putera ili margarina
100ml ulja

Priprema:

U dublji tiganj prodinstajte luk, paprike i krompir. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.

Umesite testo od kiselog mleka, jaja, vode, ulja, brašna i praška za pecivo. Testo razvucite što više oklagijom pa premažite sa puterom ili uljem. Zatim ponovite postupak nekoliko puta. Razvijte na kraju i filujte i uraolajte pa opet premažite i pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 35 minuta.

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Komentari(0)

Loading