POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Štrudla makovnjača je starinski kolać čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva. Svima omiljena, od najmlađih do najstarijih ukućana.

štrudla sa makom
Shutterstock

Kako su krenuli dani posta, u nastavku teksta donosimo recept za posnu makovnjaču, ukusnu i mekanu kao duša.

Sastojci za testo:

800 g mekog brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 kocka (40 g) svežeg kvasca

150 g rastopljenog margarina

150 g šećera

500 ml mlake vode

4 kašike ulja

4 kašike margarina

Za fil:

500 g mlevenog maka

200 g šećera

400 ml vode

3 kašike ulja

Priprema:

Testo: Kvasac razmutite u čaši mlake vode koju ste uzeli od pripremljene količine, dodajte po kašičicu šećera i brašna i ostavite da nadođe. U činiju stavite brašno, istopljen margarin, mlaku vodu, ulje, šećer i sipajte nadošao kvasac. Umesite testo, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Podelite na dva dela i svaki rastanjite oklagijom na 1 cm debljine.

Fil: U prokuvalu vodu koju ste sklonili sa šporeta dodajte ulje, mak, šećer i izmešajte. Testo premažite margarinom, nafilujte i urolajte. Štrudle stavite u podmazan pleh i premažite odozgo uljem. Ostavite 30 minuta, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Štrudle na kraju ostavite da se ohlade, isecite na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

šaran

Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana

Gastronomija

15:00

20 decembar, 2024

Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

Komentari(0)

Loading