Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina
Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.
Originalni naziv recepta glasi KEVRET ALMAS SUTEMENY.
Potrebni sastojci:
1 kg kiselkastih jabuka
3 jaja
2 kašičice cimeta
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo ili kašičica sode bikarbone
Priprema:
1. Jabuke očistite, oljuštite i isecite na kolutove. Dve jabuke naribajte i ocedite.
Možda vas zanima:
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
Možda vas zanima:
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
Možda vas zanima:
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
2. Na dno pleha stavite aluminijski foliju pa odozgo složite kolutove jabuka.
3. Umutite šećer, jaja i cimet, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i ribane jabuke. Sve prelijte preko poslaganih kolutova jabuka. Pecite u zagrejanoj pećnici na (200 stepeni oko 30 min).
4. Pečeni kolač, dok je još vruć, prevrnite na tacnu, skinite foliju, pospite prženim lešnicima i prelijte glazurom od čokolade. Kad se ohladi, dobro ga je jesti sa šlagom, ali nije obavezno, može i bez njega.
Ako u kući nemate čokoladu, napravite jednostavnu glazuru od kakaa:
Ugrejte 200g šećera, 2,5 kašičice kakaa i 3 kašičice mleka. Kad se šećer otopi, dodajte malo margarina, masti ili ulja i preliti preko kolača.
(Kulinarka, Opanak)
BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Pola pleha nestane dok trepneš!
Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.
Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom
ČOBANSKI PASULJ SA TARE Ovakav sigurno niste probali, ukus će vas raspametiti
Za izreku "prost kao pasulj" ste sigurno čuli. Iako priprema pasulja nije neka posebna nauka, planiniski pasulj je malo više od prostog jela
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Komentari(0)