Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.

lenja pita
Shutterstock

Originalni naziv recepta glasi KEVRET ALMAS SUTEMENY.

Potrebni sastojci:

1 kg kiselkastih jabuka

250 g šećera
3  jaja
2 kašičice cimeta
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo ili kašičica sode bikarbone

Priprema:

1. Jabuke očistite, oljuštite i isecite na kolutove. Dve jabuke naribajte i ocedite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Na dno pleha stavite aluminijski foliju pa odozgo složite kolutove jabuka.

3. Umutite šećer, jaja i cimet, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i ribane jabuke. Sve prelijte preko poslaganih kolutova jabuka. Pecite u zagrejanoj pećnici na (200 stepeni oko 30 min).

4. Pečeni kolač, dok je još vruć, prevrnite na tacnu, skinite foliju, pospite prženim lešnicima i prelijte glazurom od čokolade. Kad se ohladi, dobro ga je jesti sa šlagom, ali nije obavezno, može i bez njega.

Ako u kući nemate čokoladu, napravite jednostavnu glazuru od kakaa:

Ugrejte 200g šećera, 2,5 kašičice kakaa i 3 kašičice mleka. Kad se šećer otopi, dodajte malo margarina, masti ili ulja i preliti preko kolača.

(Kulinarka, Opanak)

Komentari(0)

Loading