Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina
Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla u, preko sto i više godina staroj, mađarskoj kuvarici svoje bake.
Originalni naziv recepta glasi KEVRET ALMAS SUTEMENY.
Potrebni sastojci:
1 kg kiselkastih jabuka
250 g šećera
3 jaja
2 kašičice cimeta
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo ili kašičica sode bikarbone
Priprema:
1. Jabuke očistite, oljuštite i isecite na kolutove. Dve jabuke naribajte i ocedite.
Možda vas zanima:
Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.
Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Možda vas zanima:
Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.
Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Možda vas zanima:
Gastronomija iz prošlosti: Drevni srpski recepti koji se polako vraćaju u upotrebu
Zaboravljeni ukusi srpske kuhinje ponovo oživljavaju – tradicionalna jela naših predaka danas se vraćaju na trpeze, ali u novom ruhu.
Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
2. Na dno pleha stavite aluminijski foliju pa odozgo složite kolutove jabuka.
3. Umutite šećer, jaja i cimet, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i ribane jabuke. Sve prelijte preko poslaganih kolutova jabuka. Pecite u zagrejanoj pećnici na (200 stepeni oko 30 min).
4. Pečeni kolač, dok je još vruć, prevrnite na tacnu, skinite foliju, pospite prženim lešnicima i prelijte glazurom od čokolade. Kad se ohladi, dobro ga je jesti sa šlagom, ali nije obavezno, može i bez njega.
Ako u kući nemate čokoladu, napravite jednostavnu glazuru od kakaa:
Ugrejte 200g šećera, 2,5 kašičice kakaa i 3 kašičice mleka. Kad se šećer otopi, dodajte malo margarina, masti ili ulja i preliti preko kolača.
(Kulinarka, Opanak)
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Komentari(0)