Kako se pravilno zamrzava kiseli kupus? Produžite mu rok trajanja
Kiseli kupus nakon zimske sezone možete da zamrznete i time uživate u jelima od kupusa tokom proleća
Produžite rok trajanjakiselom kupusu pravilnim zamrzavanjem. Možda ste se zapitali da li kiseli kupus uopšte može da se zamrzne i na koji način... Donosimo odgovore na ta pitanja. Možda ćete želeti pre toga da saznate i trik kako da vam kiseli kupus traje dugo!
Prema iskustvima iskusnih domaćica, kiseli kupus može da se zamrzne, ali morate da ispratite odgovarajuće korake. Kiseli kupus je svakako jedna od omiljenih srpskih zimnica, u kojoj se uživa tokom cele zime. Upravo zato je i sastojak brojnih tradicionalnih jela poput sarme, podvarka, u kobinaciji sa pasuljem i tako dalje.
Dobra vest je da kao i mnogim namirnicama i kiselom kupusu može da se produži rok trajanja postupkom zamrzavanja. Za zamrzavanje kupusa nabavite prethodno kese za zamrzivač.
Postoje dva načina da zamrznete kiseli kupus:
- zamrznite cele sarme umotane u kiseli kupus
- iseckajte kupus i zamrznite.
Ukoliko želite da zamrznete sam kiseli kupus, postupak je sledeći:
1. Pripremite kese za zamrzavanje, nož i kašiku
Za zamrzavanje kiselog kupusa nabavite kese za zamrzivač, najpoželjnije su one od 5 litara. Pripremite odgovarajući nož kojim ćete da sečete kupus i kašiku za punjenje kesa kupusom.
2. Pripremite kupus i pakujte ga
Listove kiselog kupusa treba da isečete na što sitnije, kako biste mogli što lakše da ih spakujete. Kašikom pažljivo ubacujte kupus u vreću za zamrzivač, ali vodite računa da je ne prepunite do vrha. Obavezno izbacite oštećene listove ili one koji su isuviše mali. Prilikom zamrzavanja voda će da se "proširi" pa može da dođe do pucanja kese. Upravo iz tog razloga pri vrhu kese ostavite prazan prostor od 2 do 5 centimetara.
3. Zamrznite kese napunjene kiselim kupusom
Vrlo pažljivo i čvrsto zatvorite kese napunjene kiselim kupusom, kako u njih ne bi ušao vazduh. Takođe, prethodno istisnite vazduh iz kesa. Stavite ih u zamrzivač.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)