SVAKI JUGOSLOVEN SE SEĆA OVOG KOLAČA, NE RAČUNA SE AKO GA NISI PROBAO: Danas se trkaju ko će pre DOĆI DO RECEPTA
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući
Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom.
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.
Sastojci:
Za testo:
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
- 200 g mlevenih oraha
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.
Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)