SVAKI JUGOSLOVEN SE SEĆA OVOG KOLAČA, NE RAČUNA SE AKO GA NISI PROBAO: Danas se trkaju ko će pre DOĆI DO RECEPTA
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući
Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom.
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.
Sastojci:
Za testo:
Možda vas zanima:
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
KAKO JE NEKADA IZGLEDALO VENČANJE U JUGOSLAVIJI? Nije bilo bahate fešte, stideli su se 3 stvari koje su danas poželjne
Mnoge stvari koje su u Jugoslaviji bile za strogo osuđivanje, danas ne izazivaju nikakve emocije kod ljudi u našem okruženju
Možda vas zanima:
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
KAKO JE NEKADA IZGLEDALO VENČANJE U JUGOSLAVIJI? Nije bilo bahate fešte, stideli su se 3 stvari koje su danas poželjne
Mnoge stvari koje su u Jugoslaviji bile za strogo osuđivanje, danas ne izazivaju nikakve emocije kod ljudi u našem okruženju
Možda vas zanima:
OVA TRI ZABORAVLJENA SLATKIŠA obožavala je cela Jugoslavija, danas retko ko ih pravi: Preukusni su i ove recepte morate da imate
Većina nas bez slatkog ne može, pa ako je tako, onda bar da bude naših ruku delo!
KAKO JE NEKADA IZGLEDALO VENČANJE U JUGOSLAVIJI? Nije bilo bahate fešte, stideli su se 3 stvari koje su danas poželjne
Mnoge stvari koje su u Jugoslaviji bile za strogo osuđivanje, danas ne izazivaju nikakve emocije kod ljudi u našem okruženju
- 200 g mlevenih oraha
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.
Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
Komentari(0)