3 NAJUKUSNIJA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Naši preci su odrastali na njima - recepti koji se ne zaboravljaju
Tri najukusnija doručka iz prošlog veka na kojima su naši preci odrastali, a recepte niko ne može da zaboravi
Najukusnija jela uvek ispadnu od najjednostavnijih sastojaka koje svi već imaju kod kuće.
Naši preci su se tako i podizali, a i sam period prošlog veka nije baš davao veliki izbor namirnica.
Danas deca najviše i vole da jedu ono što im spreme bake i deke, jer su to ukusi koji ne mogu da se zaborave, a pritom su i najbolje napravljeni.
Možda vas zanima:
JEFTIN, A BRZ DORUČAK KOJI SU GENERACIJE OBOŽAVALE Napravite gibanicu sa samo 3 sastojka i oduševite svoja čula
Nećete pogrešiti sa ovim receptom.
NEMA NIŠTA BOLJE OD SRPSKE GIBANICE Starinski recept koji su generacije obožavale
Oduševićete se kada je probate.
Možda vas zanima:
JEFTIN, A BRZ DORUČAK KOJI SU GENERACIJE OBOŽAVALE Napravite gibanicu sa samo 3 sastojka i oduševite svoja čula
Nećete pogrešiti sa ovim receptom.
NEMA NIŠTA BOLJE OD SRPSKE GIBANICE Starinski recept koji su generacije obožavale
Oduševićete se kada je probate.
Možda vas zanima:
JEFTIN, A BRZ DORUČAK KOJI SU GENERACIJE OBOŽAVALE Napravite gibanicu sa samo 3 sastojka i oduševite svoja čula
Nećete pogrešiti sa ovim receptom.
NEMA NIŠTA BOLJE OD SRPSKE GIBANICE Starinski recept koji su generacije obožavale
Oduševićete se kada je probate.
Ono što svi volimo jeste kremast kačamak na kojem smo odrasli, ali ispred vas su sada tri doručka iz prošlog veka kojima se i dan danas svi vraćamo.
Tu je spisak sa receptima.
1. Jaja i slanina na masti
Potrebno je:
malo slanine tanko isečene
2 jaja
slatka začinska paprika
svinjska mast
kriška hleba
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.
2. Prženice
Potrebno je:
bajat hleb
2-3 jaja
malo mleka
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!
3. Gibanica
500 ml jogurta
1 kg kora za pite
200 ml vode
500 gr starog slanog sira
8 celih jaja
2 kašičice soli
200 ml ulja
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
Komentari(0)