PASULJ PITA: Neobičan specijalitet čiji će vas ukus oduševiti

12:00

Gastronomija 0

Isprobajte recept za pravu zimsku pitu

PASULJ PITA: Neobičan specijalitet čiji će vas ukus oduševiti
Shutterstock

Pite su definitivno jedan od omiljenijih specijaliteta u Srbiji! Ako ćemo iskreno, retko ko ne voli ta slana, mekana, hrskava testa. Postoji bezbroj varijacija, a mi ovoga puta imamo pravu zimsku.

Naime, sa pitom nikad nema greške. Zato isprobajte ovaj recept koji je totalno drugačiji od svih.

Pita od pasulja

Za testo:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- brašno 400 g

- puter ili margarin 200 g

- hladna voda 100 ml

Za fil:

- kuvani šareni pasulj 500 g

- kačkavalj 200 g

- pavlaka 200 ml

- 1 crni luk

- pršuta 150 g u listićima

- ulje po potrebi

- so po ukusu

Priprema:

Umesite testo od putera, brašna i vode, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata. Izdinstajte luk na ulju, dodajte polovinu kuvanog pasulja i celu pavlaku. Promešajte, pa kada masa zaliči na pire, sklonite sa šporeta.

Razvucite testo i stavite ga u podmazanu keramičku posudu ili okrugli pleh prečnika 24 cm. Višak testa isecite nožem, spojite, premesite, pa ga oklagijom ponovo razvucite ukrug.

Koru u plehu izbockajte viljuškom, sipajte masu od pasulja i pavlake. Prekrijte pršutom i rendanim kačkavaljem, pa sipajte drugu polovinu kuvanog pasulja koji je ostao u zrnu.

Preko stavite drugu koru, dobro ušuškajte testo, bocnite ga na nekoliko mesta i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

Komentari(0)

Loading