STARINSKE RUSKE KAPE SA JAFOM: Najkremastiji kolač za slavu - recept koji ne pada u zaborav
Starinske ruske kape sa jafom su najkremastiji kolač za slavu, a prave se po receptu koji ne pada u zaborav
Poznati smo po tome da volimo da jedemo slatkiše, a sada još više kako je krenula sezona slava.
Čim odemo na slavu bez obzira na ukusna predjela, srpsku sarmu koja je najbolja, pečenje... ne možemo da dočekamo poslastice.
Ruske kape su poznat kolač u našoj zemlji, a sada su ispred vas ruske kapre sa jafom koje su još više kremastije.
Nećete se pokajati ako ih napravite, mada ćete ih spremiti i pre slave jer su toliko neodoljive.
Recept ide po ovim sastojcima:
120 g kokosovog brašna
450 ml mleka
300 g jafa keksa
30 g brašna
45 g gustina
80 g šećera
160 g putera
1 kašičica vanilin šećera
Ovako se spremaju:
U činiji pomešajte brašno i gustin, a onda i vanilin šećer. Kada promešate suve sastojke za ruske kape dodajte postepeno oko 100 ml mleka i mutite.
Ostatak mleka dodajte u šerpu i stavite da provri na srednjoj temperaturi. Žicom dobro nastavite da mutite smesu sa brašnom, mlekom i gustinom, pa je postepeno dodajte u mleko koje je provrelo.
Mešajte žicom smesu za ruske kape na laganijoj vatri dok ne dobijete gustu strukturu. Smesu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi umiksajte je, pa ubacite puter i nastavite da miksate dok ne dobijete gust fil za ruske kape.
Fil stavite u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, nanesite na jafa keks, pa ga preklopite drugim jafa keksom.
Uvaljajte ivice ruske kape u kokosovo brašno.
Prijatno!
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Na slici su prave Ruske kape, sa biskvitnim testom , prelivene cokoladom, a ne sa jaffa keksom.