STARINSKE RUSKE KAPE SA JAFOM: Najkremastiji kolač za slavu - recept koji ne pada u zaborav
Starinske ruske kape sa jafom su najkremastiji kolač za slavu, a prave se po receptu koji ne pada u zaborav
Poznati smo po tome da volimo da jedemo slatkiše, a sada još više kako je krenula sezona slava.
Čim odemo na slavu bez obzira na ukusna predjela, srpsku sarmu koja je najbolja, pečenje... ne možemo da dočekamo poslastice.
Ruske kape su poznat kolač u našoj zemlji, a sada su ispred vas ruske kapre sa jafom koje su još više kremastije.
Nećete se pokajati ako ih napravite, mada ćete ih spremiti i pre slave jer su toliko neodoljive.
Recept ide po ovim sastojcima:
120 g kokosovog brašna
450 ml mleka
300 g jafa keksa
30 g brašna
45 g gustina
80 g šećera
160 g putera
1 kašičica vanilin šećera
Ovako se spremaju:
U činiji pomešajte brašno i gustin, a onda i vanilin šećer. Kada promešate suve sastojke za ruske kape dodajte postepeno oko 100 ml mleka i mutite.
Ostatak mleka dodajte u šerpu i stavite da provri na srednjoj temperaturi. Žicom dobro nastavite da mutite smesu sa brašnom, mlekom i gustinom, pa je postepeno dodajte u mleko koje je provrelo.
Mešajte žicom smesu za ruske kape na laganijoj vatri dok ne dobijete gustu strukturu. Smesu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi umiksajte je, pa ubacite puter i nastavite da miksate dok ne dobijete gust fil za ruske kape.
Fil stavite u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, nanesite na jafa keks, pa ga preklopite drugim jafa keksom.
Uvaljajte ivice ruske kape u kokosovo brašno.
Prijatno!
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(1)
Na slici su prave Ruske kape, sa biskvitnim testom , prelivene cokoladom, a ne sa jaffa keksom.