STARINSKE RUSKE KAPE SA JAFOM: Najkremastiji kolač za slavu - recept koji ne pada u zaborav
Starinske ruske kape sa jafom su najkremastiji kolač za slavu, a prave se po receptu koji ne pada u zaborav
 
                                Poznati smo po tome da volimo da jedemo slatkiše, a sada još više kako je krenula sezona slava.
Čim odemo na slavu bez obzira na ukusna predjela, srpsku sarmu koja je najbolja, pečenje... ne možemo da dočekamo poslastice.
Ruske kape su poznat kolač u našoj zemlji, a sada su ispred vas ruske kapre sa jafom koje su još više kremastije.
Nećete se pokajati ako ih napravite, mada ćete ih spremiti i pre slave jer su toliko neodoljive.
Recept ide po ovim sastojcima:
120 g kokosovog brašna
450 ml mleka
300 g jafa keksa
30 g brašna
45 g gustina
80 g šećera
160 g putera
1 kašičica vanilin šećera
Ovako se spremaju:
U činiji pomešajte brašno i gustin, a onda i vanilin šećer. Kada promešate suve sastojke za ruske kape dodajte postepeno oko 100 ml mleka i mutite.
Ostatak mleka dodajte u šerpu i stavite da provri na srednjoj temperaturi. Žicom dobro nastavite da mutite smesu sa brašnom, mlekom i gustinom, pa je postepeno dodajte u mleko koje je provrelo.
Mešajte žicom smesu za ruske kape na laganijoj vatri dok ne dobijete gustu strukturu. Smesu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi umiksajte je, pa ubacite puter i nastavite da miksate dok ne dobijete gust fil za ruske kape.
Fil stavite u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, nanesite na jafa keks, pa ga preklopite drugim jafa keksom.
Uvaljajte ivice ruske kape u kokosovo brašno.
Prijatno!
 
            Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Komentari(1)
 
             
                 
             
            
Na slici su prave Ruske kape, sa biskvitnim testom , prelivene cokoladom, a ne sa jaffa keksom.