VIŠE NEĆETE KUPOVATI ONU U MARKETU Recept za zdravu domaću nutelu oduševio je Srbiju, a evo kako i vi da je napravite

Miloš Milenović

18:00

Gastronomija 0

Odlična je alternativa ako ste alergični na orašaste plodove. Možete koristiti domaće mleko jer je kremastije, ali sasvim je u redu i kupovno.

VIŠE NEĆETE KUPOVATI ONU U MARKETU Recept za zdravu domaću nutelu oduševio je Srbiju, a evo kako i vi da je napravite
Shutterstock

 

Za sve ljubitelje čokolade pripremili smo dva recepta za pravljenje domaće nutele. Sve što vam je potrebno su nekoliko namirnica, blender i 5 minuta vremena. Odlična je alternativa ako ste alergični na orašaste plodove. Možete koristiti domaće mleko jer je kremastije, ali sasvim je u redu i kupovno. Ova domaća nutela, može se poslužiti kao hladna i kao topla poslastica.

Sastojci za nutelu od leblebija:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Blendirajte sve dok nutela ne postane kremasta. Probajte da li je dovoljno slatko. Dodajte još mleka ako je nutela previše gusta. Smesu sipajte u teglu i ostavite u frižideru da se stegne.

Sastojci za vegansku nutelu:

  • 2 šolje lešnika (pečenih i neslanih)
  • 1/2 šolje sirovog kakao praha (ili kakao)
  • 1/3 šolje javorovog sirupa
  • 5 urmi
  • 3/4 šolje vode
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Dodajte lešnike u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka poput putera od kikirikija. Zatim dodajte preostale sastojke i blendirajte dok nutela ne postane kremasta. Možete po potrebi još da je zasladite ili da dodate vodu. Čuvajte u tegli u frižideru dve do tri nedelje.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading