CARSKA TURŠIJA U TEGLI BEZ KUVANJA: Najbolja zimnica starih domaćica - recept se prenosi sa kolena na koleno
Carska turšija u tegli bez kuvanja je najbolja zimnica starih domaćica i sprema se po receptu koji se prenosi sa kolena na koleno

Od barenih paprika, kiseljenja kupusa, pa sve do carske turšije...
Zimnice kojima nijedan Srbin ne može da odoli.
Ono što nijedna domaćice nikada ne zaboravi da napravi jeste kupus ribanac i to po receptu starih majki.
Sočne, ukusne, a uz sve idu kao po loju.
Recept ide po sledećim sastojcima:
celer - po želji (sa listovima)
paradajz - paprike - 1 kg
karfiol - 3 kg
crvene paprike - 1 kg
Za marinadu:
ulje - 500 ml
jabukovo sirće - 1 litar
steviola - 500 g
so - 250 g
Način pripreme je:
Operemo sve sastojke, očistimo ih od semenki i isečemo ih.
U posudu stavljamo sve sastojke za marinadu i promešamo dobro.
Gotovi oprani i isečeni sastojci se stavljaju u duboku posudu.
Prelivamo ih marinadom, koju smo prethodno rastvorili.
Marinada se ne kuva, veće se meša.
Sve to zamešamo dobro i nastavljamo da mešamo turšiju u narednih nekoliko sati.
Nakon 24 sata sipamo carsku turšiju u tegle, prelivamo tečnošću i stavljamo na hladno.
Carska turšija bez kuvanja je gotova.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)