CARSKA TURŠIJA U TEGLI BEZ KUVANJA: Najbolja zimnica starih domaćica - recept se prenosi sa kolena na koleno

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Carska turšija u tegli bez kuvanja je najbolja zimnica starih domaćica i sprema se po receptu koji se prenosi sa kolena na koleno

carska turšija
Printscreen/Youtube

Od barenih paprika, kiseljenja kupusa, pa sve do carske turšije...

Zimnice kojima nijedan Srbin ne može da odoli.

Ono što nijedna domaćice nikada ne zaboravi da napravi jeste kupus ribanac i to po receptu starih majki.

Sočne, ukusne, a uz sve idu kao po loju.

Recept ide po sledećim sastojcima:

celer - po želji (sa listovima)

paradajz - paprike - 1 kg

karfiol - 3 kg

crvene paprike - 1 kg

Za marinadu:

ulje - 500 ml

jabukovo sirće - 1 litar

steviola - 500 g

so - 250 g

Način pripreme je:

Operemo sve sastojke, očistimo ih od semenki i isečemo ih.

U posudu stavljamo sve sastojke za marinadu i promešamo dobro.

Gotovi oprani i isečeni sastojci se stavljaju u duboku posudu.

Prelivamo ih marinadom, koju smo prethodno rastvorili.

Marinada se ne kuva, veće se meša.

Sve to zamešamo dobro i nastavljamo da mešamo turšiju u narednih nekoliko sati.

Nakon 24 sata sipamo carsku turšiju u tegle, prelivamo tečnošću i stavljamo na hladno.

Carska turšija bez kuvanja je gotova.

 

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading