SELJAČKA SARMA IZ RERNE: Starinski specijalitet - meso sočno i mekano

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Seljačka sarame iz rerne je starinski specijalitet, meso je toliko sočno, a mekano

SELJAČKA SARMA IZ RERNE: Starinski specijalitet - meso sočno i mekano
Shutterstock

Kiseli kupus već sada možete da kupite u prodavnicama i da ga iskoristite na najbolji mogući način.

Starinski podvarak bake već spremaju, a vi napravite seljačku sarmu iz rerne.

Cela kuća će mirisati dok se kuva, a još bolje je što će se zapeći i biti još ukusnija.

Potrebni sastojci za taj recept su:

ulje

kiseli kupus - 1 srednja glavica

sok od kupusa - 1 šolja

mleveno meso - 1 kg

peršun - 1 kašika, svež

pirinač - 1 šolja, skuvan

biber - pola kašičice

ljutenica - 5 - 6 kašika

kumin - 1 kašika

aleva paprika - 1 kašika

čubar - 1 kašika

Sada ide priprema:

Mleveno meso se zaprži i kad je skoro gotovo dodaju se začini. Promeša se i dodaje se ljutenica.

Nakon toga se sklanja s vatre i dodaje se pirinač. Ponovo se dobro promeša.

Oforme se čvrste sarme i poređaju u podmazanu posudu za pečenje.

Dodaje se sok od kupusa i malo ulja i peče se na 250 stepeni u rerni oko 40-45 minuta.

Dobija se 12-13 velikih sarmi.

@lepotesrbijee STOPIĆA PEĆINA Prelepa pećina nedaleko od Zlatibora! Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca! Da li ste posetili ovaj spomenik prirode? #lepotesrbije #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #stopicapecina #zlatibor ♬ Ghost - Swink
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading