STARE DOMAĆICE SAMO OVAKO PRAVE ZAPRŠKU ZA SELJAČKU SARMU: Najukusnija i sočna - recept direktno sa sela
Stare domaćice prave najukusniji i sočnu zapršku za seljačku sarmu po receptu koji dolazi direktno sa sela
Tradicionalna jela su nam omiljena i s njima nijedno ne može da se poredi ni po čemu.
Kada pomislimo na spremanje kuvanog kiselog kupusa odmah se setimo da naše majke i bake to prave na najukusniji način i da njihovu pripremu nijedna druga ne može da zameni.
Ono što nam je svima omiljeno jeste sarma koja je kraljica srpske kuhinje.
Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma kakvu ljudi sa sela samo znaju da naprave.
Ovo su sastojci za recept po kojem se pravi seljačka sarma:
Paradajz iz flaše ili tomato oko 300 ml
Veća glavica kiselog kupusa
Lovorov list
Dimljena slaninica
6 čena belog luka
1kg mlevenog mešanog mesa (junetina/svinjetina)
3 glavice crnog luka
Meso po želji (od vrata, rebarca)
So i biber
Domaća mast
Suva začinska paprika
Čaša pirinča
Sada ide priprema:
Upržiti crni i beli luk, a zatim dodati mleveno meso.
Dodati začine i so po ukusu. Kada se sve lepo uprži dodati opran pirinač, pa uzeti kupus i zavijati sarmu.
Sa svakog lista skinuti koren da bi se lakše zavijale. Kada zavijete, slažite ih u dublju šerpu gde ste na dno namazali mast. Ređajte sarme i suvo meso, dodajte lovorov list po želji.
Nalijte paradajzom, pa dodajte i vodu da sarma ogrezne. Kuvajte oko 2 sata obavezno na laganoj vatri. Na kraju možete upržiti na masti kašiku brašna i alevu papriku i pred kraj kuvanja, dok još lagano krčka naliti zapršku. Dobićete odličan preliv za sarmu.
Prijatno!
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)