KISELE PAPRIKE U TEGLI BEZ KUVANJA: Zaboravljena srpska zimnica - recept nema konkurenciju
Kisele paprike u tegli bez kuvanja je zaboravljena zimnica naših starih i nijedna ne može da joj parira
 
                                Pored barenih, cepkanih, kod nas se spremaju i kisele paprike u tegli.
Ovog puta nećete morati da ih kuvate.
Zimnica kakvu samo naše žene znaju da spreme na domaćinski način.
Nekada su je pravile samo naše bake, a danas domaćice ne mogu da zamisle zimu bez toga.
Ovo su potrebni sastojci za recept od kojeg ne postoji bolji:
1 litar alkoholnog sirćeta
3 10 kilograma paprike
1 grožđe
250 grama soli
400 grama šećera
Ako nemate mnogo slobodnog vremena, oduševiće vas ovaj recept jer vam je potrebno samo 15-ak minuta. Veliki plus je što paprika toplotnom obradom neće izgubiti svoju hranljivu vrednost. Ovde koristimo grejpfrut kao konzervans. Dobićete otprilike 8 tegli od navedenih sastojaka.
Priprema se ovako:
Priprema
Paprike operite i očistite od peteljki i semenki. Prerežite ih na polovine ili osmine.
Pomešajte grejpfrut, šećer i so u jednoj činiji.
Paprike poređajte u veću činiju i dodajte prethodno pripremljenu smesu.
Sipajte sve sirće i sve dobro izmešajte.
Pokrijte krpom i pričvrstite ivice da bi sprečili da se skupljaju muve i komarci.
Ostavite da odstoje 24 sata, ali sve promešajte najmanje 4 - 5 puta.
Sutradan poređajte paprike u tegle.
Napunite ih tečnošću koja je ostala u činiji. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
            
Komentari(0)