STARE SRPKINJE SPREMAJU NAJBOLJU POSLASTICU: Keks torta sa orasima - nijedna proslava ne može da prođe bez nje
Stare Srpkinje prave keks tortu sa orasima koja je najbolja poslastica bez koje ne može da se zamisli nijedna proslava
Stare Srpkinje imaju svoje recepte koje ponosno prenose sa generacije na generaciju.
Bilo da su u pitanju kuvana jela, pite, kolači, tako su i po tortama poznate.
Sada ćete videti kako one prave keks tortu sa orasima, a to je zapravo starinska poslastica za čije parče će svi grabiti.
Jednostavna, brza, a ukusna.
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept su:
100 g mlevenih oraha za posipanje
500 g petit keksa
250 ml provrele vode
300 g mlevenih oraha
250 ml mleka
200 g šećera u prahu
Priprema:
Staviti orahe u 250 ml vode koja vri, mešati jedan minut da se lepo sjedine, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade. Penasto umutiti puter sobne temperature.
Dodati šećer u prahu pa mutiti dok ne postane kremasta smesa. Umešati ohlađene orahe.
Podeliti fil na 4 dela. Potapati keks u mleko i ređati u pravougaoni oblik (jedan red - u 4 reda po 5 komada).
Preko svakog reda namazati fil.
Celu tortu namazati filom i posuti orasima.
Staviti u frižider na 2-3 sata da se stegne.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)