STARE SRPKINJE SPREMAJU NAJBOLJU POSLASTICU: Keks torta sa orasima - nijedna proslava ne može da prođe bez nje

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Stare Srpkinje prave keks tortu sa orasima koja je najbolja poslastica bez koje ne može da se zamisli nijedna proslava

keks torta
Printscreen/Youtube

Stare Srpkinje imaju svoje recepte koje ponosno prenose sa generacije na generaciju.

Bilo da su u pitanju kuvana jela, pite, kolači, tako su i po tortama poznate.

Sada ćete videti kako one prave keks tortu sa orasima, a to je zapravo starinska poslastica za čije parče će svi grabiti.

Jednostavna, brza, a ukusna.

Sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept su:

100 g mlevenih oraha za posipanje

500 g petit keksa

250 ml provrele vode

300 g mlevenih oraha

250 ml mleka

200 g šećera u prahu

Priprema:

Staviti orahe u 250 ml vode koja vri, mešati jedan minut da se lepo sjedine, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade. Penasto umutiti puter sobne temperature.

Dodati šećer u prahu pa mutiti dok ne postane kremasta smesa. Umešati ohlađene orahe.

Podeliti fil na 4 dela. Potapati keks u mleko i ređati u pravougaoni oblik (jedan red - u 4 reda po 5 komada).

Preko svakog reda namazati fil.

Celu tortu namazati filom i posuti orasima.

Staviti u frižider na 2-3 sata da se stegne.

@lepotesrbijee Verujemo da ste se pitali koji su to najlepši vidikovci u Srbiji. U ovom videu predstavićemo vam šest mesta u Srbiji koja morate posetiti. Nećemo mnogo opisivati poglede sa ovih vidikovaca, jer je to stvar ličnog doživljaja.  Opustite se i uživajte! 🇷🇸 #fypシ #fyp #srbija #ovojesrbija #srbijanadlanu #lepotesrbije ♬ original sound - LepoteSrbije
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading