Počinje sezona jabuka: Evo kako da ih čuvamo, a da ne izgube hrskavost i slatkoću

Izvor: Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Kraj leta i početak jeseni znači i smenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka

jabuke
Shutterstock

Najbolje vreme za uživanje u njima je tokom prve berbe, septembra i oktobra, a evo kako da ih čuvate kako bi trajale što duže.

Kako čuvati cele jabuke?

Činija celih jabuka čini prelep sezonski prikaz na vašoj radnoj površini, ali će trajati samo između jedne i dve nedelje, u zavisnosti od sorte i sobne temperature, piše Real Simple. Za maksimalnu svežinu čuvajte posudu od direktne sunčeve svetlosti. Preporučuje se čuvanje jabuka u fioci na donjoj polici vašeg frižidera, ukoliko ih nećete odmah jesti.

Prilikom čuvanja u frižideru ili na bilo kom drugom mestu, vodite računa da ne čuvate jabuke pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže gas etilen koji dovodi do bržeg sazrevanja ostalog voća i povrća. Jabuke takođe mogu da apsorbuju ukuse oko sebe,  tako da nije preporučljivo čuvati jabuke pored receimo luka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

jabuka Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako čuvati isečene jabuke?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Narezane jabuke su ukusna, zdrava užina, ali ne traju koliko celo voće. Da biste maksimalno iskoristili kriške jabuke, čuvajte ih u vrećici koja se može ponovo zatvoriti ili u hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje hrane u frižideru.

Možete li zamrznuti jabuke?

Da, svakako možete čuvati jabuke u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da smrzavanje gubi hrskavost.

Zamrzavanje degradira ćelijsku strukturu jabuke, slično kao i kod drugog voća. Ipak, zamrznute jabuke su idealne za upotrebu u pitama, kolačima, sosu od jabuka i puteru od jabuke. pnom vremenu pečenja.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading