Marko je mladi voćar koji život na selu nikad ne bi menjao za veliki grad: Na njegovom porodičnom imanju u srpskoj Toskani uzgajaju se jabuke, breskve i nazaobilazno grožđe
Iako voćarima u srpskoj Toskani nije lako, u selima u okolini Topole ostalo je mnogo mladih ljudi koji nastavljaju da idu stopama svojih predaka, uzgajaju voće i prodaju ga. Marko Gavrilović iz Vinče je jedan od tih i kaže da iako situacija nije sjajna - nema odustajanja.
- Gajimo jabuku, šljivu, breskvu, grožđe. Ova godina je bila specifična jer nas je tri puta zakačio grad i velike su štete. Zbog toga prve klase skoro da i nije bilo, veoma malo breskve i nektarine koja je bila oko 80 dinara. Jabuku i grožđe je najviše oštetio grad i kod ovog voća biće smanjen prinos i sledeće godine, kaže Marko za RINU.
On ističe da uprkos svemu on neće biti taj koji će prestati da se bavi voćarstvom i trbuhom za kruhom otići u grad, da poput nekih njegovih vršnjaka radi u fabrici. Biti svoj na svome jeste privilegija, ipak dodaje bi se mladi motivisali da kao i on ostanu na selu i rade na sopstvenom imanju, potrebno je prema Markovom mišljenju obezbediti ono osnovno što ih godinama muči.
- Moja porodica i ja radimo proizvodnju i otkup voća. Mislim da bi dosta mladih ostalo na selu i radilo ovaj posao kada bi imali siguran plasman i zagarantovanu cenu to je osnov da ostanemo tu. Evo recimo na jabuci mi smo u minusu zbog grada, zato je potrebno da i podsticaj za protivgradnu mrežu bude dostupan svima da bi se naši zasadi obezbedili i sačuvali. Mi smo do sada koristili državne subvencije za kupovinu traktora i naravno to nam je mnogo značilo, kaže ovaj mladi voćar.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
U selima u okolini Topole pod zasadima raznih sorti voća je na desetine hektara, prinosi su ogromni, stoga bi po rečima tamošnjih poljoprivrednika otvaranje fabrike za preradu bio pun pogodak.
- Trebalo bi i da se otvaraju fabrike za preradu voća da bi imali gotov proizvod i da cena bude korektna za to naše voće, kako bi pokrili troškove koliko toliko. U Topoli zasigurno nedostaje takva jedna fabrika za preradu to bi svima mnogo značilo“, poručuje voćar iz Vinče.
BEOGRAD SLAVI LAZAREVU SUBOTU Crkva svetog proroka Ilije u Mirijevu puna dece i ljudi (FOTO)
Da se sve više vraćamo korenima i tradiciji dokaz je i to što je danas, na Lazarevu subotu, u beogradskom naselju Mirijevo crkva prepuna mladih roditelja sa decom koja radosno nose venčiće.
ALBANKA SE UDALA ZA SRBINA, PA ZAVRŠILA NA GOLIJI: "Prošlo 3 meseca a ona samo plače, onda sam shvatio gde je problem"
Srpske neženje, mahom iz ruralnih sredina Srbije, biraju Albanke za svoje žene
8 GENIJALNIH NAČINA DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA: Čist blagoslov prirode koji nikako ne smete baciti!
Ljuska od jaja nije samo posuda koje u sebi krije žumance i belance, ona je dokaz da se priroda pobrinula za sve, te da je napravila savršeno pakovanje
RADNO VREME ZANATSKIH I TRGOVINSKIH OBJEKATA ZA VREME PRAZNIKA: Različita satnica za 1. maj i Vaskrs
Svi trgovinski i zanatski objekti u dane prvomajskih i vaskršnjih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u saopštenju Sekretarijata za privredu.
Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen
U svakodnevnom govoru često možemo čuti da kada je nešto zaista teško ostvarivo kažete pre će me udariti grom nego to da se desi.
Komentari(0)