SECKANI KISELI KUPUS U TEGLI BEZ KONZERVANSA: Zaboravljena tradicionalna zimnica koju samo naši stari danas prave
Seckani kiseli kupus u tegli bez konzervansa je zaboravljena zimnica koju samo naši stari i dan danas prave za zimu

Domaćice uveliko razmišljaju šta da spremaju za zimnicu, pa osim ajvara, ljutenice, mešane salate, jedan recept za kiseli kupus na drugačiji način će vam dobro doći.
Toliko se jednostavna sprema, a u svakom zalogaju preko zime se uživa u njemu.
Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo.
Recept je toliko jednostavan da ćete i sami videti da ne oduzima mnogo vremena.
Potrebni sastojci:
ZA 1 TEGLU
kupus - 2 - 3 šake (sitno iseckan ili 2 glavice srednje velčine za 12 - 13 tegli)
ZA SLANI RASTVOR
himalajska so - 2 supene kašike na 1 litar vode
Priprema:
Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše, na rende za čips bude najfinije.
Promešamo isečeni kupus i počinjemo da punimo oprane tegle, možemo koristiti čekić da pritiskamo malo. Nakon toga promešamo sol sa tačnom proporcijom vode i prelivamo kupus do grla tegle.
Zatvaramo lepo poklopce, promešamo nekoliko puta svaku teglu. Lepo je da svaki dan mešamo da se imitira proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza.
Lak i brz recept sa kojim ćete nakon 3 nedelje imati gotov isečen kiseli kupus, koji ćete dikretno sipati u jelo koje kuvate i dodati sveže u salatu i ne samo to.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)