SECKANI KISELI KUPUS U TEGLI BEZ KONZERVANSA: Zaboravljena tradicionalna zimnica koju samo naši stari danas prave
Seckani kiseli kupus u tegli bez konzervansa je zaboravljena zimnica koju samo naši stari i dan danas prave za zimu

Domaćice uveliko razmišljaju šta da spremaju za zimnicu, pa osim ajvara, ljutenice, mešane salate, jedan recept za kiseli kupus na drugačiji način će vam dobro doći.
Toliko se jednostavna sprema, a u svakom zalogaju preko zime se uživa u njemu.
Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo.
Recept je toliko jednostavan da ćete i sami videti da ne oduzima mnogo vremena.
Potrebni sastojci:
ZA 1 TEGLU
kupus - 2 - 3 šake (sitno iseckan ili 2 glavice srednje velčine za 12 - 13 tegli)
ZA SLANI RASTVOR
himalajska so - 2 supene kašike na 1 litar vode
Priprema:
Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše, na rende za čips bude najfinije.
Promešamo isečeni kupus i počinjemo da punimo oprane tegle, možemo koristiti čekić da pritiskamo malo. Nakon toga promešamo sol sa tačnom proporcijom vode i prelivamo kupus do grla tegle.
Zatvaramo lepo poklopce, promešamo nekoliko puta svaku teglu. Lepo je da svaki dan mešamo da se imitira proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza.
Lak i brz recept sa kojim ćete nakon 3 nedelje imati gotov isečen kiseli kupus, koji ćete dikretno sipati u jelo koje kuvate i dodati sveže u salatu i ne samo to.

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.
Komentari(0)