MNOGI ZABORAVLJAJU KOLIKO JE UKUSNO Stiže period grožđa i to je idealna prilika da napravite slatko koje će svi obožavati
Svi ormari su nam uvek bili zauzeti na vrhu, špajz nam je bio pun puncijat, podrum takođe.

Možemo slobodno reći za ovo slatko da je zaboravljeno i da se retko sprema, mada danas se mnoga tradicionalna zimnica retko sprema, pa baš i nije čudo da ne pravimo slatko od grožđa.
Svi ormari su nam uvek bili zauzeti na vrhu, špajz nam je bio pun puncijat, podrum takođe.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Slatko od belog grožđa se pravi od belog grožđa bez semenki, bilo bi dobro da nađete takvo ali ako ne uspete možete ako vam ne smeta krckanje po zubima napraviti od bilo kojeg belog grožđa.
Kada pravimo bilo koje slatko ono što je važno jeste da se bira izuzetno lepo i zdravo voće, jer s obzirom da treba da bude celo i zadrži oblik bilo bi stvarno neizgledno da bude tačkasto ili da fali jedan deo sa voćke.
Bilo koje slatko da pravite, uvek koristite razmeru 1:1, šećer prema kilogramu voća.
Za ovo slatko koristimo i krupno seckane orahe oko 100 do 200g, i limun. Iako postoji neko mišljenje da je pravljenje zimnice, pekmeza ili slatkog Bogom dano za neke posebne ljude, možemo vam reći da priprema zimnice spada u najjednostavnije pripreme.
Shutterstock/Slatko od grožđa
Voće je potrebno uvek dobro oprati. Ako pravite slatko od sitnijeg voća uvek stavite pred sam kraj i limun isečen na tanke kolutove. U veću šerpu, stavite 1kg šećera i 2dcl vode i prvo na jakoj vatri otopite šečer, i kada počne da vri, ne previše, utišajte vatru i dodajte voće.
Kada dodate voće, slatko ne biste trebali da mešate varjačom ili kašikom, iz prostog razloga da voće ne ugnječite i da ono zadrži svoju celinu.
Kako vam sa druge strane ne bi zagorelo, uhvatilo se zbog šećera po dnu šerpe, šerpu ćete morati da drmusate.
Penu koja će vam se pojaviti na površini, obavezno skidajte kašikom.
Kada voće počne da se cakli, dodajte i limun, ne ranije iz razloga da bi zadržao mekoću, oblik i boju.
Proveru da li je slatko gotovo, možda ćete moći da vidite i samim okom, po gustini, a ako baš i niste sigurni, u to, uzmite kašiku i tečnost slatog prebacite na tanjir, ostavite da se hladi i ako ima odgovarajuću gustinu gotovo je.
Na samom kraju dodajte i seckane orahe.
Od 1kg belog grožđa imaćete 4 teglice manje zapremine.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Komentari(0)