OMILJENA ČORBA NA SRPSKOJ TRPEZI Spremite letnju krompir čorbu, ukusnu i jeftinu
Krompir čorbu voli cela porodica

Krompir čorba je skoro svake nedelje na porodičnoj trpezi u Srbiji! Ova jednostavna čorbica, jedno od omiljenih jela "na kašiku", lako se sprema i sastojci su jeftini. Ako vam se ne jede standardna krompir čorba, predlažemo vam recept za letnju krompir čorbu - malo je laganija, i sadrži puno zdravog povrća! Evo kako se pravi letnja krompir čorba!
Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine, oljuštena i iseckana na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, mleveno
- 4 šolje supe od povrtne kocke
- 1 paprika srednje veličine, iseckana na kockice
- 1 šargarepa srednje veličine, narezana na kockice
- 1 kašičica sušenog timijana
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili vlasac za ukras
Recept:
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan i mirisan. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i mešajte nekoliko minuta, ostavite da malo porumene.
Sipajte supu od povrća i dovedite do ključanja. Smanjite vatru na nisku i ostavite da se krčka oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša. Tek tada dodajte šargarepu i papriku, ovo su dve zdrave vrste povrća i ne treba da se kuvaju dugo kao krompir, da ne bi izgubile vitamine. Krčkajte još 5-7 minuta dok povrće ne bude kuvano, ali i dalje malo hrskavo. Umešajte sušeni timijan, začinite solju i biberom po ukusu.
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Skinite lonac sa vatre i pustite da se supa malo ohladi pre serviranja, po želji ukrasite svežim peršunom ili vlascem.

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)