OMILJENA ČORBA NA SRPSKOJ TRPEZI Spremite letnju krompir čorbu, ukusnu i jeftinu
Krompir čorbu voli cela porodica

Krompir čorba je skoro svake nedelje na porodičnoj trpezi u Srbiji! Ova jednostavna čorbica, jedno od omiljenih jela "na kašiku", lako se sprema i sastojci su jeftini. Ako vam se ne jede standardna krompir čorba, predlažemo vam recept za letnju krompir čorbu - malo je laganija, i sadrži puno zdravog povrća! Evo kako se pravi letnja krompir čorba!
Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine, oljuštena i iseckana na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, mleveno
- 4 šolje supe od povrtne kocke
- 1 paprika srednje veličine, iseckana na kockice
- 1 šargarepa srednje veličine, narezana na kockice
- 1 kašičica sušenog timijana
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili vlasac za ukras
Recept:
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i mleveni beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan i mirisan. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i mešajte nekoliko minuta, ostavite da malo porumene.
Sipajte supu od povrća i dovedite do ključanja. Smanjite vatru na nisku i ostavite da se krčka oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša. Tek tada dodajte šargarepu i papriku, ovo su dve zdrave vrste povrća i ne treba da se kuvaju dugo kao krompir, da ne bi izgubile vitamine. Krčkajte još 5-7 minuta dok povrće ne bude kuvano, ali i dalje malo hrskavo. Umešajte sušeni timijan, začinite solju i biberom po ukusu.
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Skinite lonac sa vatre i pustite da se supa malo ohladi pre serviranja, po želji ukrasite svežim peršunom ili vlascem.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)