IDEALAN SLATKIŠ ZA VRELE DANE Pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas oboriti s nogu
Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Recept za čizkejk je prvi put zabeležen u antičkoj Grčkoj, a pravili su ga od sira i brašna. Služite uglavnom na venčanjima, a danas postoji toliko recepata za ovaj ukusan kolač.
U originalnom receptu čizkejk se peče, ali postoje i one verzije gde se umesto testa koristi keks. Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g brašna
- 210 g putera, sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
Za fil:
- 500 g rikota ili krem sira
- 120 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike pudinga od vanile (gotov, kupovni)
- 1 limun
- 4 žumanceta
- 200 ml slatke pavlake
- 4 belanceta
- 1/2 kašičice soli
Još:
- 5 kajsija
- šećer u prahu
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, puter sobne temeprature, šećer u prahu, so i jaje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Pomešajte rikota ili krem sir sa 45 g šećera, vanilom, pudingom, rendanom korom limuna i žumancima. Dobro umutite i sklonite sa strane.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa 45 g šećera, a u trećoj posudi u čvrst šne umutite belanca u koja ste dodali so i preostali šećer (30 g). Žumanca dodajte u smesu sa sirom, pa umutite, a onda dodajte i šne i lagano umešajte. Izvadite testo iz frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.
Razvucite testo u krug prečnika 40 cm. Prebacite testo u kalup prečnika 25 cm i pritisnite na dno i po ivicama. Preko sipajte fil i poravnajte. Preko poređajte polutke kajsija kojima ste izvadili košticu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50-60 minuta. Na pola pečenja okrenite kalup.
Isključite rernu i sotavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu. Zatim stavite u frižider da se ohladi 3 sata i služite.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Komentari(0)