IDEALAN SLATKIŠ ZA VRELE DANE Pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas oboriti s nogu
Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.
Recept za čizkejk je prvi put zabeležen u antičkoj Grčkoj, a pravili su ga od sira i brašna. Služite uglavnom na venčanjima, a danas postoji toliko recepata za ovaj ukusan kolač.
U originalnom receptu čizkejk se peče, ali postoje i one verzije gde se umesto testa koristi keks. Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g brašna
- 210 g putera, sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
Za fil:
- 500 g rikota ili krem sira
- 120 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike pudinga od vanile (gotov, kupovni)
- 1 limun
- 4 žumanceta
- 200 ml slatke pavlake
- 4 belanceta
- 1/2 kašičice soli
Još:
- 5 kajsija
- šećer u prahu
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, puter sobne temeprature, šećer u prahu, so i jaje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Pomešajte rikota ili krem sir sa 45 g šećera, vanilom, pudingom, rendanom korom limuna i žumancima. Dobro umutite i sklonite sa strane.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa 45 g šećera, a u trećoj posudi u čvrst šne umutite belanca u koja ste dodali so i preostali šećer (30 g). Žumanca dodajte u smesu sa sirom, pa umutite, a onda dodajte i šne i lagano umešajte. Izvadite testo iz frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.
Razvucite testo u krug prečnika 40 cm. Prebacite testo u kalup prečnika 25 cm i pritisnite na dno i po ivicama. Preko sipajte fil i poravnajte. Preko poređajte polutke kajsija kojima ste izvadili košticu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50-60 minuta. Na pola pečenja okrenite kalup.
Isključite rernu i sotavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu. Zatim stavite u frižider da se ohladi 3 sata i služite.
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv
Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Komentari(0)