IDEALAN SLATKIŠ ZA VRELE DANE Pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas oboriti s nogu

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.

IDEALAN SLATKIŠ ZA VRELE DANE Pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas oboriti s nogu
Shutterstock

 

 

Recept za čizkejk je prvi put zabeležen u antičkoj Grčkoj, a pravili su ga od sira i brašna. Služite uglavnom na venčanjima, a danas postoji toliko recepata za ovaj ukusan kolač.

U originalnom receptu čizkejk se peče, ali postoje i one verzije gde se umesto testa koristi keks. Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Sastojci:

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 210 g putera, sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje

Za fil:

  • 500 g rikota ili krem sira
  • 120 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike pudinga od vanile (gotov, kupovni)
  • 1 limun
  • 4 žumanceta
  • 200 ml slatke pavlake
  • 4 belanceta
  • 1/2 kašičice soli

Još:

  • 5 kajsija
  • šećer u prahu

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, puter sobne temeprature, šećer u prahu, so i jaje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Pomešajte rikota ili krem sir sa 45 g šećera, vanilom, pudingom, rendanom korom limuna i žumancima. Dobro umutite i sklonite sa strane.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa 45 g šećera, a u trećoj posudi u čvrst šne umutite belanca u koja ste dodali so i preostali šećer (30 g). Žumanca dodajte u smesu sa sirom, pa umutite, a onda dodajte i šne i lagano umešajte. Izvadite testo iz frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.

Razvucite testo u krug prečnika 40 cm. Prebacite testo u kalup prečnika 25 cm i pritisnite na dno i po ivicama. Preko sipajte fil i poravnajte. Preko poređajte polutke kajsija kojima ste izvadili košticu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50-60 minuta. Na pola pečenja okrenite kalup.

Isključite rernu i sotavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu. Zatim stavite u frižider da se ohladi 3 sata i služite.

 

Komentari(0)

Loading