IDEALAN SLATKIŠ ZA VRELE DANE Pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas oboriti s nogu
Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Recept za čizkejk je prvi put zabeležen u antičkoj Grčkoj, a pravili su ga od sira i brašna. Služite uglavnom na venčanjima, a danas postoji toliko recepata za ovaj ukusan kolač.
U originalnom receptu čizkejk se peče, ali postoje i one verzije gde se umesto testa koristi keks. Mi vam donosimo recept za pečeni čizkejk sa kajsijama koji će vas osvojiti na prvi pogled.
Sastojci:
Za koru:
- 250 g brašna
- 210 g putera, sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
Za fil:
- 500 g rikota ili krem sira
- 120 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike pudinga od vanile (gotov, kupovni)
- 1 limun
- 4 žumanceta
- 200 ml slatke pavlake
- 4 belanceta
- 1/2 kašičice soli
Još:
- 5 kajsija
- šećer u prahu
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, puter sobne temeprature, šećer u prahu, so i jaje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Pomešajte rikota ili krem sir sa 45 g šećera, vanilom, pudingom, rendanom korom limuna i žumancima. Dobro umutite i sklonite sa strane.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa 45 g šećera, a u trećoj posudi u čvrst šne umutite belanca u koja ste dodali so i preostali šećer (30 g). Žumanca dodajte u smesu sa sirom, pa umutite, a onda dodajte i šne i lagano umešajte. Izvadite testo iz frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.
Razvucite testo u krug prečnika 40 cm. Prebacite testo u kalup prečnika 25 cm i pritisnite na dno i po ivicama. Preko sipajte fil i poravnajte. Preko poređajte polutke kajsija kojima ste izvadili košticu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50-60 minuta. Na pola pečenja okrenite kalup.
Isključite rernu i sotavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu. Zatim stavite u frižider da se ohladi 3 sata i služite.
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
Komentari(0)