SPREMITE DOMAĆI MARGARIN ZA TILI ČAS: Ukusniji je od kupovnog, a lako se pravi od par sastojaka koje svi imamo u kući
Donosimo vam jednostavan za domaći margarin koji ćete obožavati.
Margarin je namirnica koja se u sve meša i koja svako jelo čini ukusnijim i lepšim. Međutim, možete i sami da ga napravite na veoma jednostavan način.
Sastojci:
- Pola šoljice mleka / vode
- Jedna šoljica ulja (suncokretovo ili mešavina maslinovog i suncokretovog) ili pola šoljice suncokretovog ulja i pola šoljice kokosovog ulja
- Jedno žumance
- Jedna čajna kašika limunovog soka
- Pola čajne kašike soli
Shutterstock
Kako se pravi margarin?
Za izradu su potrebni: mikser, dve činije (različitih veličina, kako bi mogle stati jedna u drugu ) i led. U većoj činiji izdrobite led i dodajte malo vode kako bi se održavala temperatura oko 0 stepeni C. U manju posudu, uronjenu u veću sa ledom, dodajte sastojke na sledeći način:
Možda vas zanima:
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Možda vas zanima:
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zagrejte vodu i ulje na otprilike 40 stepeni. U manju posudu ulijte ulje u koje ste ranije umešali žumance i na najjačoj brzini mutite. Dodajite pomalo mleka/vode i mutite još oko dva minuta dok se voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i so pa lagano mutite dok se margarin ne zgusne. Po želji na kraju možete da dodate i neki začin po želji.
Margarin prebacite u neku posudu i čuvajte u frižideru. Najbolje je koristiti ga u roku dva-tri dana.
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)