BOSANSKA NUTMA - RAVANIJA: Najednostavniji i najjeftiniji starinski sočan kolač
Donosimo vam najbolji recept za bosansku nutmu, starinski kolač koji se veoma jednostavno pravi.
Sastojci:
6 kašika brašna
6 kašika šečera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
6 kašika ulja
6 jaja
Za preliv:
400 g šećera
700 ml vode
50 ml soka od narandže
Priprema:
Mikserom umutiti jaja i šećer, pa dodati vanilin šećer, pa mutiti i dodati ulje. Sve lepo sjediniti mikserom. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa ručno izmešati. U podmazanu tepsiju, izliti smesu i dobro protresti. Staviti da se peče na 180 stepeni, oko pola sata.
Za preliv: Staviti vodu i šećer u šerpicu i staviti da se kuva, na laganoj temperaturi. Kuvati 10 ak minuta, pa dodati sok od narandže.
Kad je kolač pečen, iseći ga na kocke i dok je još topao, preliti ga sirupom od šećera.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)