Krompir po RECEPTU GRČKIH PRAVOSLAVNIH MANASTIRA je rajski ručak čiji ukus ne može da se zaboravi: Lako se sprema i potrebno vam je samo OVO
Recept za krompir iz grčkih pravoslavnih manastira je idealan izbor za ručak, ako ste ljubitelji krompira.
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta i predlaže se da dodate omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 150-200 ml dobrog maslinovog ulja
- 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
- 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
- 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
- origano, so, biber
Priprema:
Možda vas zanima:
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
Možda vas zanima:
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
Možda vas zanima:
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
SOČAN I POSTAN: "Brzi" krompir sa ringle (VIDEO)
Recept za brzi ručak
Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir na kriške i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna se ne dodaje na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)