Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...

Formalno, smeđi i beli pirinač su jedno te isto. Ali braon je nerafinisan, odnosno proizvod od celog zrna, a bela je njegova „lepša verzija“. Mnogima je to poznatije, ali morate shvatiti da pirinač prilikom ljuštenja gubi svoju spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži mnogo vlakana - 5 puta više nego u belom pirinču, kao i klice koje se sastoje od velikog količina vitamina, minerala i proteina i zdravih masti. Pored toga, ima niži glikemijski indeks, što znači da je bolji za one koji moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi.
Nutricionisti ne insistiraju na tome. Da, smeđi pirinač je hranljiviji i zdraviji, ali razlika nije tako velika. Nedostatak vlakana i proteina možete nadoknaditi, na primer, povrćem, kao što je spanać.
Istovremeno, beli pirinač ima svoje prednosti: zdraviji je za ljude koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, idealan je za užinu pre treninga zbog jednostavnih ugljenih hidrata. Obogaćeni beli pirinač sadrži više folata nego smeđi pirinač, skoro istu količinu selena i nešto manje magnezijuma, mangana i vitamina B3.
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
A u plusu belog pirinča možete zapisati njegovu cenu, rok trajanja do 2 godine i ukus. Smeđi pirinač ima tendenciju da bude gušći i orašast, a za kuvanje je potrebno duže.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)