Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Formalno, smeđi i beli pirinač su jedno te isto. Ali braon je nerafinisan, odnosno proizvod od celog zrna, a bela je njegova „lepša verzija“. Mnogima je to poznatije, ali morate shvatiti da pirinač prilikom ljuštenja gubi svoju spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži mnogo vlakana - 5 puta više nego u belom pirinču, kao i klice koje se sastoje od velikog količina vitamina, minerala i proteina i zdravih masti. Pored toga, ima niži glikemijski indeks, što znači da je bolji za one koji moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi.
Nutricionisti ne insistiraju na tome. Da, smeđi pirinač je hranljiviji i zdraviji, ali razlika nije tako velika. Nedostatak vlakana i proteina možete nadoknaditi, na primer, povrćem, kao što je spanać.
Istovremeno, beli pirinač ima svoje prednosti: zdraviji je za ljude koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, idealan je za užinu pre treninga zbog jednostavnih ugljenih hidrata. Obogaćeni beli pirinač sadrži više folata nego smeđi pirinač, skoro istu količinu selena i nešto manje magnezijuma, mangana i vitamina B3.
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
A u plusu belog pirinča možete zapisati njegovu cenu, rok trajanja do 2 godine i ukus. Smeđi pirinač ima tendenciju da bude gušći i orašast, a za kuvanje je potrebno duže.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
Komentari(0)