Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
![Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?](/data/images/2023-02-06/45889_shutterstock-1530250805_f.jpg?timestamp=1681941600)
Formalno, smeđi i beli pirinač su jedno te isto. Ali braon je nerafinisan, odnosno proizvod od celog zrna, a bela je njegova „lepša verzija“. Mnogima je to poznatije, ali morate shvatiti da pirinač prilikom ljuštenja gubi svoju spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži mnogo vlakana - 5 puta više nego u belom pirinču, kao i klice koje se sastoje od velikog količina vitamina, minerala i proteina i zdravih masti. Pored toga, ima niži glikemijski indeks, što znači da je bolji za one koji moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi.
Nutricionisti ne insistiraju na tome. Da, smeđi pirinač je hranljiviji i zdraviji, ali razlika nije tako velika. Nedostatak vlakana i proteina možete nadoknaditi, na primer, povrćem, kao što je spanać.
Istovremeno, beli pirinač ima svoje prednosti: zdraviji je za ljude koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, idealan je za užinu pre treninga zbog jednostavnih ugljenih hidrata. Obogaćeni beli pirinač sadrži više folata nego smeđi pirinač, skoro istu količinu selena i nešto manje magnezijuma, mangana i vitamina B3.
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
A u plusu belog pirinča možete zapisati njegovu cenu, rok trajanja do 2 godine i ukus. Smeđi pirinač ima tendenciju da bude gušći i orašast, a za kuvanje je potrebno duže.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
![čaj](/data/images/2024-10-08/102509_caj-od-jabuke-shutterstock-504933145_f.jpg)
3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
Komentari(0)