Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...

Formalno, smeđi i beli pirinač su jedno te isto. Ali braon je nerafinisan, odnosno proizvod od celog zrna, a bela je njegova „lepša verzija“. Mnogima je to poznatije, ali morate shvatiti da pirinač prilikom ljuštenja gubi svoju spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži mnogo vlakana - 5 puta više nego u belom pirinču, kao i klice koje se sastoje od velikog količina vitamina, minerala i proteina i zdravih masti. Pored toga, ima niži glikemijski indeks, što znači da je bolji za one koji moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi.
Nutricionisti ne insistiraju na tome. Da, smeđi pirinač je hranljiviji i zdraviji, ali razlika nije tako velika. Nedostatak vlakana i proteina možete nadoknaditi, na primer, povrćem, kao što je spanać.
Istovremeno, beli pirinač ima svoje prednosti: zdraviji je za ljude koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, idealan je za užinu pre treninga zbog jednostavnih ugljenih hidrata. Obogaćeni beli pirinač sadrži više folata nego smeđi pirinač, skoro istu količinu selena i nešto manje magnezijuma, mangana i vitamina B3.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
A u plusu belog pirinča možete zapisati njegovu cenu, rok trajanja do 2 godine i ukus. Smeđi pirinač ima tendenciju da bude gušći i orašast, a za kuvanje je potrebno duže.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)