ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog slava, Božića već i ovako...zbog nas.
Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.
Kora je toliko fina da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.
Možda vas zanima:
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Možda vas zanima:
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Možda vas zanima:
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda.
Ali iako danas mnoge stvari ukrašavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!
Za koru je potrebno:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja
Priprema:
Ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu, ulje i pola kesice praška za pecivo.
Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnjavite je i izlijte testo.
Pecite na 180C.
Preliv za koru:
500ml vode
200g šećera
Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta, a potom izlijte sirup preko ohlađene kore. Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.
Žuti fil:
1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer
Jedan deo soka, npr. 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite. Ostatak stavite u šerpicu da kuva. Kada provri, umešajte puding. Tako vruće izlijte preko kore. Ohladjen fil prekrijte šlag penom i narendanom čokoladom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Komentari(0)