ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.

Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog slava, Božića već i ovako...zbog nas.
Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.
Kora je toliko fina da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Možda vas zanima:

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda.
Ali iako danas mnoge stvari ukrašavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!
Za koru je potrebno:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja
Priprema:
Ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu, ulje i pola kesice praška za pecivo.
Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnjavite je i izlijte testo.
Pecite na 180C.
Preliv za koru:
500ml vode
200g šećera
Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta, a potom izlijte sirup preko ohlađene kore. Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.
Žuti fil:
1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer
Jedan deo soka, npr. 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite. Ostatak stavite u šerpicu da kuva. Kada provri, umešajte puding. Tako vruće izlijte preko kore. Ohladjen fil prekrijte šlag penom i narendanom čokoladom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)