ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.

Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog slava, Božića već i ovako...zbog nas.
Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.
Kora je toliko fina da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda.
Ali iako danas mnoge stvari ukrašavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!
Za koru je potrebno:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja
Priprema:
Ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu, ulje i pola kesice praška za pecivo.
Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnjavite je i izlijte testo.
Pecite na 180C.
Preliv za koru:
500ml vode
200g šećera
Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta, a potom izlijte sirup preko ohlađene kore. Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.
Žuti fil:
1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer
Jedan deo soka, npr. 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite. Ostatak stavite u šerpicu da kuva. Kada provri, umešajte puding. Tako vruće izlijte preko kore. Ohladjen fil prekrijte šlag penom i narendanom čokoladom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Tajni sastojak koji će tikvice učiniti neodoljivim: Dobajte u jaja ovo i nećete znati kad vam je dosta ovog jela
Ovaj recept morate probati.

Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Starinska, seljačka pita koja će biti glavna na vašoj trpezi: Uspeva baš svima, ko je jednom proba poželeće ponovo
Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata.
Komentari(0)