ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.

Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog slava, Božića već i ovako...zbog nas.
Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.
Kora je toliko fina da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.
Možda vas zanima:

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Možda vas zanima:

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Možda vas zanima:

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda.
Ali iako danas mnoge stvari ukrašavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!
Za koru je potrebno:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja
Priprema:
Ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu, ulje i pola kesice praška za pecivo.
Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnjavite je i izlijte testo.
Pecite na 180C.
Preliv za koru:
500ml vode
200g šećera
Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta, a potom izlijte sirup preko ohlađene kore. Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.
Žuti fil:
1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer
Jedan deo soka, npr. 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite. Ostatak stavite u šerpicu da kuva. Kada provri, umešajte puding. Tako vruće izlijte preko kore. Ohladjen fil prekrijte šlag penom i narendanom čokoladom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)