ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Printscreen

Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog slava, Božića već i ovako...zbog nas.

Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.

Kora je toliko fina da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda.

Ali iako danas mnoge stvari ukrašavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!

Za koru je potrebno:

5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja

Priprema:

Ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu, ulje i pola kesice praška za pecivo.

Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnjavite je i izlijte testo.

Pecite na 180C.

Preliv za koru:

500ml vode

200g šećera

Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta, a potom izlijte sirup preko ohlađene kore. Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.

Žuti fil:

1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer

Jedan deo soka, npr. 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite. Ostatak stavite u šerpicu da kuva. Kada provri, umešajte puding. Tako vruće izlijte preko kore. Ohladjen fil prekrijte šlag penom i narendanom čokoladom.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading