JULKA ŠNITE: Kremasti kolač s orasima po receptu iz bakine sveske

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Julka šnite su ukusna kremasta pita s orasima i korama od lisnatog testa!

JULKA ŠNITE: Kremasti kolač s orasima po receptu iz bakine sveske
Printscreen

Napravite fin kolač po receptu koji je bezbroj puta proveren, po kojem su ga pravile naše mame i bake. 

Sastojci:

Biskvit:

 5 jaja

Možda vas zanima:

 200 g šećera

Možda vas zanima:

 5 kašika tople vode

Možda vas zanima:

 5 kašika oštrog brašna

Možda vas zanima:

 1 prašak za pecivo

Možda vas zanima:

 100 g mlevenih oraha

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krem:

 500 ml mleka

 3 vanilin šećera
 6 kašika oštrog brašna
 250 g margarina (držati na sobnoj temperaturi)
 200 g šećera u prahu
 1 kašika limunovog soka

Ostalo:

 500 g lisnatog testa (2 x 250 g)

Priprema:

Lisnato testo odledite pa svaki deo tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Testo razvaljajte na veličinu lima za pečenje (30x30 cm).


Jedan deo lisnatog testa ispecite do kraja, taj deo ćete kasnije staviti na vrh kolača. Drugi deo testa ispecite upola. Na taj deo izlijte biskvitnu smesu od oraha. Lisnato testo pre pečenja izbodite viljuškom na nekoliko mesta kako se tokom pečenja ne bi jako naduvalo.

Za pripremu biskvita belance smiksajte u čvrsti sneg. Žumance penasto smiksajte sa šećerom pa dodajte vodu i promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Na kraju dodajte sneg od belanjaca pa varjačom lagano sjedinite sve sastojke.

Pripremljenu smesu izlijte na upola pečeno lisnato testo i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C.

Za pripremu krema brašno i šećer razmutite u malo mleka, dodajte ostatku mleka koje ste zagrejali do vrenja pa kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti krem. Krem premestite u činiju za mešanje i ostavite da se ohladi (površinu krema prekrijte providnom folijom da se ne stvori korica).

Ohlađenom kremu dodajte margarin sobne temperature, šećer u prahu i limunov sok pa sve dobro smiksajte.

Krem premažite preko ohlađenog biskvita pa prekrijte kolač korom od lisnatog testa koju ste ranije ispekli. Po želji kolač možete posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading