BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT)

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Prema najnovijim istraživanjima, čaj od lišća masline ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih.

BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT)
Shutterstock

Iako na samo pomisao masline uglavnom vizualiziramo ukusan i zdrav plod, veoma je koristan i lekovit list masline.

Istorija te biljke seže daleko u prošlost, reč je o stablu koje može živeti i do 3000 godina. Napitke od lišća masline koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1000 puta.

List masline obiluje brojnim lekovitim svojstvima. Najaktivniji sastav u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko delovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo je taj sastav i produkti njegove hidrolitičke razgradnje to što daje pravo antibakterijsko delovanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sastava, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da ovaj list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.

Sastojci u ovom listu jačaju imunološki sastav, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te količinu lošeg holesterola (LDL-a).

Recept za čaj

Za šoljicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline. Prokuvajte vodu, ubacite u nju listove i kuvajte još 2 do 3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.

Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja.

Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je ukusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proleće kad su mladi. Operite ih i osušite na vazduhu, a možete ih čuvati u zatvorenoj posudi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading