BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT)
Prema najnovijim istraživanjima, čaj od lišća masline ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih.
![BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT)](/data/images/2022-12-09/41823_shutterstock-1483492244_f.jpg?timestamp=1670540400)
Iako na samo pomisao masline uglavnom vizualiziramo ukusan i zdrav plod, veoma je koristan i lekovit list masline.
Istorija te biljke seže daleko u prošlost, reč je o stablu koje može živeti i do 3000 godina. Napitke od lišća masline koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1000 puta.
List masline obiluje brojnim lekovitim svojstvima. Najaktivniji sastav u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko delovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo je taj sastav i produkti njegove hidrolitičke razgradnje to što daje pravo antibakterijsko delovanje.
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![BOLJI I OD ZELENOG ČAJA U Bibliji se pominje preko 1000 puta, a pomaže kod teških bolesti (RECEPT)](/data/images/2022-05-29/28848_shutterstock-250733806_f.jpg?t=1670580202)
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
Možda vas zanima:
![Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače](/data/images/2023-03-16/48978_shutterstock-1576424737_f.jpg)
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sastava, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da ovaj list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.
Sastojci u ovom listu jačaju imunološki sastav, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te količinu lošeg holesterola (LDL-a).
Recept za čaj
Za šoljicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline. Prokuvajte vodu, ubacite u nju listove i kuvajte još 2 do 3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.
Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja.
Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je ukusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proleće kad su mladi. Operite ih i osušite na vazduhu, a možete ih čuvati u zatvorenoj posudi.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)