KOZARSTVO JE POSTALO UNOSAN POSAO Kada sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Alpina koze su srednje razvijenosti, dobro izraženih dubina i snažnih udova. Ova pasmina se pojavljuje u više boja, a najpoznatiji tip je svetlo žute, odnosno smeđe boje, s crnim trbuhom i donjim delovima nogu te prepoznatljivom prugom koja se preko leđa pruža do repa.

KOZARSTVO JE POSTALO UNOSAN POSAO Kada sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Tokom epidemije korona virusa potražnja za kozjim mlekom višestruko je povećana, a kozarstvo je postalo unosan posao. To najbolje pokazuje i primer sedmočlane porodice Fazlić iz Mileševe kod Prijepolja koja je ovom granom poljoprovrede počela da se bavi sasvim slučajno, a kasnije je to preraslo u ozbiljan posao.

Dva jarereta koje su najmlađi članovi porodice dobili na poklon trebalo je hraniti, pa su odlučili kupiti i jednu kozu, a turisti koji ovde često svraćaju bili su zaslužni za ideju koja će ih dovesti do ozbiljnih rezultata.

FOTO:RINA
 

- Video je narod te koze i često su svraćali da pitaju imate li kozjeg mleka, sira i surutke na prodaju. Mi smo ih vraćali sa odgovorom da nemamo i ne proizvodimo. Međutim, kada smo uvideli da kod nas svraća veliki broj ljudi upravo iz tog razloga, pomislili smo ajde zašto da ne i naše stado proširili na još tri koze - kazala je Samira Fazlić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prirodno okruženje u blizini manastira Mileševa u kome ova porodica živi idealno je za ispašu koza, kojima je trava osnovna hrana. 

FOTO:RINA
 

- Dosta više daju mleka, čak više i vitamina ima u ovoj zelenoj travi, zimi jedino što im dajemo malo sena, kukuruza i žita i pokazalo se da takav izbor hrane daje odličan kvalitet kozjeg mleka. Kozje mleko je veoma hranljiva i kvalitetna namirnica, prepuna bitnih vitamina i minerala, a potražnja za njim je i dalje velika. Koliko god da pomuzemo, sve se proda", kaže Samira.  

Fazlići su hobi i zaljubljeništvo u kozarstvo, nesluteći pretvorili u biznis, a sada njihovi obori broje preko 60 grla alpino sorte. Vredni domaćini su zaradu od prodatih proizvoda ulagali u opremu i gradnju novog muzilišta i staje.

- Sve što zaradimo ulažemo u unapređenje proizvodnje, u prostor gde će koze boraviti zimi, mlekar i u mehanizme koji su nam neophodni za mužu. Sada imamo kapacitet muže da u istom trenutku pomuzemo 25 koza, ali planiramo da još više proširimo, a ujedno i sebi da olakšamo, rekao je Esed Fazlić.

Samira je brzo uvidela da je dobra zarada i od pravljenja mlečnih proizvoda, pa je zasukala rukave i upustila se u proizvodnju mladog sira i surutke i to od nevarenog mleka.

- Mleko dodatno prerađujemo, prosleđujemo na ceđenje i dok se nije ohladilo ja ga usirim. Takođe surutka ne provire jer nema potrebe, tako ne dobija bilo kakav šmek, a nema ni bakterija, sve mora biti provereno - dodala je ona.

Kada kao kod ove porodice sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan. Tajna uspeha Fazlića je u tome što u ovom poslu učestvuju svi, od najmlađih do najstarijih, a Samira je pokretačka snaga koja ih motiviše.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading